Interviu in exclusivitate cu admin-ul celui mai mare grup de romani de pe Facebook si rolul acestuia in campania electorala

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
11/28/2014

Toti analistii si sociologii spun ca internetul a fost un factor esential in castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis.

La circa doua saptamani dupa turul doi de scrutin din Romania, am incercat sa aflam mai multe despre rolul internetului in campanie stand de vorba cu Liviu Trandafir, administratorul grupului Romania/impreuna, cel mai mare grup de romani de pe Facebook cu aproape 400.000 de membri.

Pr. Chris Terhes: Iti multumesc pentru disponibilitatea de a vorbi despre grupul pe care-l administrezi si implicarea ta in aceasta campanie electorala.

Liviu Trandafir: Mersi si eu pentru aceasta oportunitate.

PCT: Esti administratorul grupului Romania/impreuna, cu aproape 400.000 de membri pana in acest moment. Este cel mai mare grup romanesc de pe Facebook. Cum a inceput acest proiect?

LT: Totul a inceput ca un test as spune. In urma cu patru ani mi-am facut cont pe Facebook si, curios din fire, am testat toate optiune care exista pe Facebook sa vad ce sunt. Acolo am vazut optiunea pentru grup. Pe timpul respectiv toti se axau pe pagini, asa ca eu am zis ca vreau sa ma axez pe un grup si l-am creeat cu numele Romania. In primii doi ani grupul nu prea a fost luat in seama, dar dupa ce a trecut de 100.000 de membri a inceput sa fie mai revelant.

PCT: A fost un motiv anume pentru care ai ales sa iti faci un grup in loc de o pagina?

LT: Un grup mi s-a parut ca e mult mai dinamic decat o pagina, pentru ca lumea poate interactiona mai bine. Pe o pagina, de exemplu, un user obisnuit nu poate posta, ci doar comenta. Pe un grup, insa, orice membru poate posta iar mesajul sa fie vazut de toata lumea. Asta duce implicit si la viralitate. Acest lucru a si facut ca grupul sa creasca atat de repede.

PCT: Ai mai fost implicat in politica pana acum?

LT: Am 30 de ani, lucrez in mediul privat si nu am mai fost implicat in politica. Prima data am devenit atent la politica cand m-ai contactat tu in vara sa ma alatur “Coalitiei pentru combaterea coruptiei” si sa punem presiune pe Parlament sa voteze la vedere pentru ridicare imunitatii unui parlamentar. Mi s-a parut mereu scandalos ca parlamentarii scapa de arest pentru ca au imunitate. Alaturi de voi am sustinut si “Angajamentul pentru combaterea coruptiei” pe care l-ati trimis la partide. Lucrand in mediul privat vad cum coruptia ne macina si distruge atatea oportunitati de afaceri, de aceea m-am implicat atat in proiectele voastre cat si in campania electorala pentru a face ceva impotriva coruptiei.

PCT: Pe cine ai sustinut in primul tur?

LT: Am analizat candidatii cu foarte mare atentie si am decis sa o sustin pe Monica Macovei. M-a atras mesajul ei anticoruptie, tot ce a facut in trecut – DNA, reforma in justitie – si eram convins ca ce spune acum va si face.

Pur si simplu am crezut in ea si m-am implicat pentru a o sustine in cursa prezidentiala.

Intalnire Liviu Trandafir si Monica Macovei - Facebook

PCT: Ai implicat si grupul in campanie? Adica ai interzis mesajele altor candidati?

LT: Desi eram cu vederi clare de dreapta si pro-Macovei, am pastrat neutralitatea grupului, lasand pe oricine sa posteze orice despre orice candidat. Pe grup a postat si stanga si dreapta fara nici un fel de restrictie.

Mai in gluma mai serios, i-am si spus unui sustinator de-al dlui Ponta care posta pe grup ca nu a avut atatea comentarii si like-uri de cand a infiintat Ponta cabinetul de online.

PCT: Ca admin a unui grup atat de mare, ai fost contactat de persoane sa sustinii un candidat sau altul?

LT: Am fost contact de multe persone din ambele tabere. Multi vorbeau despre blaturi. Le-am spus ca nu ma intereseaza ce blaturi au ei, eu o sustin pe Macovei pentru ca cred in programul ei. Ce va fi in turul doi vom vedea.

PCT: Cum comentezi ce s-a intamplat in diaspora in turul intai?

LT: Modul cum a fost tratata diaspora confirma cele ce mi s-au spus ca a existat o intelgere, un plan bine pus la punct sa iasa dl Ponta. Mi s-a parut inuman ca acei romani sa fie tratati in felul in care au fost.

PCT: Ce ai facut dupa turul intai?

LT: Deja eram cu totii turati la maxim dupa implicarea din turul intai, iar prin iesirea Monicai Macovei din cursa ne-am indreptat atentia spre Klaus Iohannis. In turul intai pur si simplu nu l-am putut urmari pe Iohannis. Avea un mesaj liniar, un discurs monoton, nu ma atragea nimic la el. Dupa turul intai a preluat multe mesaje de la Monica Macovei care m-a facut atent. Preocuparea mea principala a fost sa continue lupta impotriva coruptiei. Cand Iohannis a accepta cele 10 propuneri de la Macovei clar am spus ca-l sustin.

PCT: Internetul a jucat un rol crucial in alegerea lui Iohannis. Ce rol a jucat grupul tau in turul doi?

LT: Pe langa repostarea mesajelor lui Iohannis pe grup, voi din State ati venit cu ideea informarii celor din disapora sa isi sune membrii de familie in tara si sa le spuna cum sa voteze. Am vazut acelasi mesaj pe mai multe grupuri.

La cei aproape 400.000 de membri cat ii are, grupul Romania a devenit un mijloc de comunicare si legatura intre diaspora si cei din tara.

Tot ce se posta pe grup devenea viral. Fiecare postare primea mii de comentarii si share-uri. Tastau cel putin 100 de persoane pe secunda.

Au fost inclusiv consilieri de-a lui Ponta care postau si aveau peste 1.000 de comentarii si like-uri pe postare.

Sambata dinaintea alegerilor aveam circa 7.000 de notificari la 10 miunute, de unde rezulta ca era un trafic imens si un interes evident din partea populatiei care raspundea activ la mesajele de pe grup.

PCT: Cum a fost duminica, in ziua votului?

LT: Duminica s-au dat doua mesaje principale: cei din diaspora sa isi sune familiile din tara, iar cei din tara sa iasa la vot in numar cat mai mare.

In perioada dintre cele doua tururi am tot scris despre marirea sectiilor de votare in diaspora. La sugestia voastra, insa, am mers pe mobilizarea romanilor din tara prin toate mijloacele sa iasa la vot. Toti spuneau ca rezultatul va fi foarte strans, deci fiecare vot conta.

Fotografiile din diaspora, cu romanii care stateau la rand in frig si ploaie sa voteze, au ajutat enorm la mobilizarea celor din tara sa iasa la vot.

Repet, orice mesaj se posta pe grup devenea viral.

PCT: Ai incercat sa intri in legatura cu cei doi candidati sau cu staff-ul lor de campanie?

LT: Vineri, inainte de turul doi, am vrut sa fac o confruntare on-line intre Iohannis si Ponta, in care amandoi sa raspunda live pe grup intrebarilor populatiei. Initiativa nu a reusit datorita faptului ca unul dintre candidati a spus ca nu are nevoie de online pentru ca este deja cotat foarte bine.

Am tinut legatura si cu oameni din campania lui Iohannis. Ei erau preocupati atunci sa dea telefoane, pe ultima suta de metri, sa vaneze autobuzele PSD care umblau prin tara cu votanti. Vazand emulatia de pe Facebook in general, si de la mine de pe grup in particular, le-am spus ca internetul il va face pe Iohannis presedinte.

PCT: Cum ai cataloga experienta din campanie?

LT: Nu am banuit niciodata cata putere avem in mana ca indivizi si mai ales ca grup. In primul tur am sustinut candidatul in care am crezut. In turul doi l-am sustinut pe Iohannis datorita greselilor cabinetului dlui Ponta si modului cum a fost tratata diaspora. A fost o experienta de neuitat si am invatat enorm.

PCT: Cum comentezi lupta asta internet vs televiziuni din campanie?

LT: PSD-ul si Ponta au crezut ca toate puterea sta in televiziunile aservice, gen Antena3, RTV. Pana si B1 a dat-o spre Ponta. Ei au ramas cramponati in electoratul lor si nu au inteles ca lumea a evoluat.

Cei de pe dreapta, de partea cealalta, tremurau de frica Antenelor. Este o frica nejustificata pe care nu am inteles-o niciodata. Internetul este mult mai puternic decat orice televiziune.

Ca sa iti dau un exemplu, un mesaj postat la mine pe grup are mai mare impact decat o televiziune. La cel mai simplu calcul, daca pun o poza pe grup si primesc la ea 1.000 de like-uri, asta inseamna 1.000 de persoane care au intre 1 si 5.000 de prieteni fiecare. Daca faci proportia si inmultesti chestia asta exponential iti da undeva la 3 milioane. Cel mai tare rating l-a avut ProTv-ul de aproximativ 2.400.000 in cel mai ridicat minut pentru o secunda. Online-ul este clar peste TV ca impact in momentul de fata.

“Partidul Facebook”, cum ne-a numit Ghita, a devenit o forta si ar fi bine ca politicienii sa tine cont de ce spunem.

PCT: Ce planuri ai de viitor? Te vei mai implica in campanii?

LT: Vreau sa fac ca acest grup sa creasca si sa aiba o si mai mare influenta. Ma voi implica in continuare in orice campanie sau actiunie care sprijina lupta impotriva coruptiei.

PCT: Ai un mesaj pentru Ponta si PSD?

LT: Mai multa atentie si receptivitate pe viitor la doleantele poporului.

PCT: Ai un mesaj si pentru presedintele ales Klaus Iohannis?

LT: Il felicit pentru victorie si sa nu uite ca noi l-am facut presedinte. Sa fie, ca atare, atent si la vocea noastra atunci cand ne-o facem auzita. Ii urez succes si sa conduca Romania spre prosperitate.

###