Loretta Sanchez, co-presedintele Grupului de prietenie cu Romania din Congresul SUA, ingrijorata de incalcarea drepturilor omului sub pretextul combaterii coruptiei

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
06/06/2016

Congresmena Loretta Sanchez, co-presedinte al grupului de prietenie cu Romania din Congres si candidat pentru pozitia de senator de California, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la "incalcarile documentate ale drepturilor omului, sub pretextul combaterii coruptiei, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale si amenintarile la independenta justitiei din Romania", a spus aceasta intr-o scrisoarea transmisa Romanian Community Coalition pe data de 4 iunie 2016.

"Ca partener strategic al Statelor Unite, trebuie sa sprijinim si sa promovam aspiratiile poporului roman de a realiza beneficiile democratiei, ale respectarii drepturilor omului, drepturilor procesuale si independentei justitiei", a mai spus Loretta Sanchez in scrisoare.

Congresmena Sanchez si-a exprimat ingrijorarea si cu privire la amenintarile lui Vladimir Putin la adresa Romaniei, ca urmare a amplasarii scutului antiracheta de la Deveselu, insa aceasta a asigurat romanii-americani si familiile lor din Romania ca Statele Unite vor fi alaturi de Romania in fata oricarei amenintari.

"Ca membru senior in Comisia de Aparare din Congres, specializata in chestiuni ce tin de scutul antiracheta, am fost direct implicata in constructia bazei de la Deveselu. Amenintarile lui Putin la adresa Romaniei sunt complet fara justificare, deoarece scutul antiracheta este un sistem pur defensiv si nu are capacitati ofensive", a spus aceasta.

"Statele Unite si Romania sunt parteneri NATO, au un angajament comun pentru aparare reciproca, si pot sa-i asigur pe romanii-americani si membrii familiilor lor din Romania ca Statele Unite vor fi alaturi de Romania in fata oricarei amenintari", a mai spus Sanchez.

Sanchez a fost recunoscatoare pentru sprijinul pe care-l primeste din partea comunitatii romano-americane din California cu ocazia alegerilor primare din data de 7 iunie.

"Ma angajez, ca viitorul vostru senator de California, ca voi lupta sa apar Romania impotriva agresiunii Rusiei si voi continua sa lupt pentru drepturile omului, drepturile procesuale si independenta justitei in lume si, in special, in Romania", a spus aceasta in concluzia scrisorii.

 

Despre alegerile primare din California

Congresmena Loretta Sanchez, democrata, este clasata pe locul secund la alegerile primare din California ce au loc marti, pe data de 7 iunie 2016.

Primul loc este ocupat de Kamala Harris, tot democrata, actual procuror general al Californiei. Harris este sustinuta de democratii din zona San Francisco, cunoscuti pentru vederile lor extra-liberale de stanga.

Pozitia moderata a lui Sanchez ii da oportunitatea ca in alegerile generale din toamna sa castige pozitia de Senator de California, pentru ca ar atrage voturile republicanilor si conservatorilor.

Loretta Sanchez, prieten al Romaniei

Loretta Sanchez s-a remarcat in timp ca un prieten apropiat al Romaniei, ocupand pozitia de co-presedinte al Grupului de prietenie cu Romania din Congres (Congressional Romanian Caucus). Prin pozitiile cheie pe care le are in diverse comisii si subcomisii din Congres, Loretta Sanchez s-a implicat direct in dezvoltarea bazelor de la Deveselu si Kogalniceanu.

Sanchez s-a aratat preocupata si de aspectele ce tin de democratie, stat de drept si drepturile omului in Romania.

De exemplu, pe data de 25 iulie 2012, congresmenii Loretta Sanchez (D-CA) impreuna cu Mike Turner (R-OH), co-presedintii grupului de prietenie cu Romania din Congres, au reactionat public la criza constitutionala din Romania generata de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

"Situatia politica actuala din Romania pune sub semnul intrebarii angajamentul lor pentru respectarea principiilor fundamentale ale democratiei, statului de drept si separarea constitutionala a puterilor in stat", au spus atunci Sanchez si Turner in scrisoare.

Acestia au cerut in scrisoare "Departamentul[ui] de Stat sa continue sa faca pasii necesari pentru a convinge Guvernul Romaniei sa isi pastreze angajamentele pentru valorile democratice".

Scrisoarea de atunci poate fi citita integral aici: http://www.rogca.org/a12-Congresul-american-ingrijorat-de-criza-politica-si-democratica-din-Romania.aspx

Loretta Sanchez a participat in luna ianuarie 2015 la hramul Misiunii romanesti "Sf. Ioan Botezatorul" din Orange County, vorbind romanilor despre ceea ce a facut in Congres pentru Romania. Prezentam in continuare discursul acestia din biserica:

De asemenea, Loretta Sanchez a acordat atunci si un interviu unde a vorbit despre Romania si a transmit un mesaj comunitatii romanesti din Orange County, California.

Traducerea interviului la adresa: Interviu in exclusivitate: Congresmena americana Loretta Sanchez multumeste romanilor ca sunt cei mai puternici aliati ai SUA.

Pe data de 1 aprilie 2015 Loretta Sanchez a vizitat Romania, impreuna cu o delegatie americana, ocazie cu care a oferit si un interviu pentru Digi24.

In cadrul interviului a spus ca e interesata de soarta Romaniei si a romanilor. "Cunosc multe familii care au rude in Romania si care sunt ingrijorate de cei dragi din punct de vedere economic, sunt ingrijorate de cei dragi cand oamenii sunt luati de pe strada si dusi dupa gratii. Sunt ingrijorati cand vad ce se întampla in zona Marii Negre, de agresivitatea pe care o vedem venind din partea Rusiei, si ei ma intreaba in fiecare zi daca vom proteja Romania."

Inainte de acea vizita in Romania, Loretta Sanchez a transmis un mesaj pe Facebook sa-i asigure pe romani ca vor fi in siguranta.

"Pentru Romania ar fi o oportunitate fara precedent de a avea in Senatul Statelor Unite o persoana care cunoaste problemele din regiunea Marii Negre si poate sprijini Romania in fata oricaror amenintati viitoare din exterior", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Romania are, insa, si amenintari interne la propria sa securitate.

"Incalcarea drepturilor omului, chiar si in numele unei cauze nobile cum e lupta impotriva coruptiei, subminarea independentei justitiei prin implicarea serviciilor secrete in urmarirea penala, la fel cum era in perioada comunista Securitatea, sau incalcarea drepturilor procesuale erodeaza increderea oamenilor in institutii si submineaza democratia romaneasca din interior", a spus Terhes.

Preocuparea Congresmenei Sanchez fata de violarea drepturilor omului sub pretextul combaterii coruptiei vine dupa ce si Senatorul american John McCain a dat Romania ca exemplu de rele practici, atunci cand vine vorba despre separatia puterilor in stat si mentinerea lor in echilibru.

"Un stat nu se poate apara temeinic de o potentiala agresiune exterioara atata timp cat devine abuziv fata de proprii cetateni. Faptul ca persoane aflate in cercetare, arest preventiv sau chiar condamnate pentru fapte de coruptie au fost alese primari la alegerile locale este dovada ingrijoratoare ca romanii au indoieli cu privire la obiectivitatea si legalitatea acestor anchete anticoruptie, acestea parand a fi mai degraba jocuri politice facute de procurori decat o lupta temeinica cu coruptia”, a declarat Chris Terhes.

Pozitia Romanian Community Coalition, cunoscuta in Romania si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", este ca lupta anticoruptie trebuie sa continue, respectandu-se insa strict drepturile omului si drepturilor procesuale ale celor cercetati penal.

Romanian Community Coalition va continua sa mijloaceasca pe langa membrii din Congresul american sa sustina respectarea drepturilor omului si securitatea Romaniei.

###