Loretta Sanchez, co-presedinta grupului de prietenie cu Romania din Congres, candideaza la Senat in California

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
05/15/2015

Congresmena Loretta Sanchez, co-presedinta grupului de prietenie cu Romania din Congres, si-a anuntat pe data de 14 mai candidatura pentru pozitia de senator de California, post ce va ramane vacant dupa ce senatoarea Barbara Boxer a ales sa nu mai candideze pentru un nou termen.

Loretta Sanchez, democrata, 55 de ani, reprezinta de peste 19 ani un district din Orange County in Camera Reprezentantilor (House of Representitives) care are si o larga populatie de romani.

In decursul anilor petrecuti in Congres, Loretta Sanchez s-a remarcat ca o inflacarata sustinatoare a cauzei Romaniei, fiind cea care a co-initiat Congressional Romanian Caucus, cunoscut si ca “Grupul de prieteni cu Romania din Congres”.

Sanchez ocupa pozitii cheie in Comisia de Aparare si Subcomisia Fortelor Strategice care se ocupa de bazele militare de la Kogalniceanu si Deveselu.

Ultima ei calatorie in Romania a facut-o in luna aprilie 2015, cand a vizitat baza de la Deveselu.

"Sunt incantata sa calatoresc in Romania, cel mai puternic partener si aliat NATO in regiune, unde ma voi intalni cu oficiali romani si voi vizita Scutul Antiracheta [de la Deveselu], construit pentru a mentine in siguranta Romania si partenerii nostri regionali", a spus atunci Sanchez inaintea vizitei.

"In calitate de co-presedinte al Grupului de Prietenie cu Romania din Congres [Congressional Romanian Caucus], consider ca securitatea Romaniei trebuie sa fie protejata in asa fel incat rudele celor din Statele Unite sa traiasca in pace. Romanii sunt o parte importanta in comunitatea noastra din California si doresc sa-i asigur si pe romanii care traiesc in Statele Unite ale Americii ca familiile lor din Romania sunt in siguranta", a mai spus atunci Sanchez inainte sa plece in Romania.

Jack Einwechter, sotul Lorettei, este fost colonel de armata, care impreuna cu partenerul sau de afeceri au o firma si in Romania.

Flancata de sustinatori si sot, Sanchez a spus ca doreste prin aceasta candidatura "sa inspire femeile, minoritatile si tinerii" din California.

"Doresc sa-i inspir pe toti cei care cred in visul american si inca cred ca liderii pot sa faca o diferenta", a spus aceasta.  

Sanchez nu s-a sfiit sa trimita o sageata si catre conducerea Partidului Democrat din California, care ar prefera sa sustina un alt candidat deoarece, in opinia lor, acela ar avea mai mari sanse.

"Vedeti, aici in California, nu cei din conducerea unui partid ne selecteaza liderii. Votantii ne aleg liderii. Intentionez de aceea sa calatoresc de-a lungul si de-a latul Californiei, sa merg in fiecare comunitate si sa raspund la intrebari grele pentru a-mi face cunoscuta pozitia", a spus Sanchez.

"Sunt doua tipuri de candidati: cei care vor sa FIE ceva, si cei care vor sa FACA ceva. Eu sunt omul care face", a spus Sanchez.

Principalul contra-candidat al Lorettei Sanchez este democrata Kamala Harris, procurorul general al Californiei, sustinuta in special de catre liberalii democrati din zona San Francisco.

In comparatie cu liberala Harris, Loretta Sanchez reprezinta o linia moderata din Partidul Democrat, influentata in special de valorile traditionale primite din familie. Pozitiile moderate ale lui Sanchez s-au vazut in mai multe ocazii cand a votat impotriva majoritatii propriilor colegi din partid.

"Cred ca trebuie sa lupti pentru ceea ce crezi si ceea ce ai in inima ta", a spus Sanchez. "De aceea am votat impotriva razboiului din Irak, cand toti ceilalti bateau tobele de razboi".  

O alta lege impotriva caruia a votat a fost Patriot Act, deoarece a considerat ca prin prevederile sale ar incalca drepturile civile ale americanilor. In baza unei sectiuni din Patriot Act, NSA a initiat programul de colectare si retinere a metadatei convorbirilor telefonice, program declarat recent de o Curte de Apel americana ca fiind ilegal.

"Unica mea ambitie este de a face ceea ce este corect pentru cei din California. Aceasta e cauza pentru care mi-am dedicat viata", a spus Sanchez.

"Va cer sa ma sprijiniti cu idei, energie si dedicatie pentru a ajuta sa cream impreuna un viitor mai bun pentru California", a spus Sanchez in concluzia discursului ei.

Majoritatea votantilor din California sunt democrati, astfel ca pozitia de senator va fi castigata in final de un democrat.

Desi in cursa au intrat pana acum si cativa republicani anonimi la nivel de stat, comentatorii spun ca, mai mult ca sigur, batalia finala pentru acest post se va da intre Sanchez si Harris. Dar fiind ca in California exista o larga populatie hispanica, sansele ca Sanchez sa castige sunt destul de mari.

Oportunitate unica pentru romani

"Alegerile acestea ofera romanilor din Statele Unite, si cu precadere din California, sansa istorica unica pana acum sa sustina un candidat pentru Senatul american care este la curent cu problemele romanilor si ale Romaniei", a spus Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

"Daca din pozitia in Congres Loretta Sanchez a facut atatea pentru Romania si pentru romani, ganditi-va cate poate face din Senatul american", a mai spus Terhes.

Romanian Community Coalition i-a oferit Congresmenei Loretta Sanchez in ianuarie 2015 un premiu special pentru toata activitatea pe care a depus-o in Congres in sprijinul Romaniei si al romanilor.

Toti romanii interesati sa se implice in sustinerea candidaturii Lorettei Sanchez pentru pozitia de senator de California sunt rugati sa trimita un email la adresa Romanians4Sanchez@gmail.com.

###