Document exploziv: `cartitele` procuroarei Elena Radescu din presa. Legatura cu cazul Lele, Panait si mafia petrolului

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
10/11/2017

Este deja de notorietate relatia de subordonare pe care unii din presa o au cu serviciile de informatii, existenta "acoperitilor" in presa romaneasca fiind un fapt recunoscut si de necontestat.

Exista insa si o relatie a procurorilor cu unii din presa, relatie care merge in ambele sensuri.

Pe de o parte, procurorii le dau respectivilor din presa, "pe surse", detalii din dosarele penale, in general cu scopul de a linsa mediatic persoana acuzata si de a pune presiune publica pe judecator pentru ca acesta sa dispuna o masura preventiva, in general cea de arest preventiv. De asemenea, dandu-le informatii "pe surse", procurorii ii pot ajuta pe respectivii jurnalisti sa se ridice in breasla, aratand ca sunt persoane bine informate si conectate, cu toate beneficiile ce decurg de aici.

Pe de alta parte, exista si situatii cand, in baza unor "relatii" fie cladite in timp, fie desemnate la ordin, legatura merge si in sens invers, cei din presa furnizand informatii procurorilor.

O astfel de "relatie operativa" cu o persoana din presa a avut-o si procuroarea inspector Elena Radescu, pe cand lucra in 2002 alaturi de procurorul Cristian Panait in dosarul in care, la ordin, trebuiau sa-l "inhate" pe procurorul Alexandru Lele din Oradea.

Astfel, pe data de 5 martie 2002, cu trei saptamani inainte de a-l perchezitiona pe procurorul Alexandru Lele la Oradea, procuroarea Elena Radescu a fost contactata la Parchetul General de un anume Dinca Dan Alexandru, jurnalist la Agentia de monitorizare a presei, care i-a transmis ca a intrat in posesia unui material cu titlul "Mafia, petrolul si bihorenii – Alegeri cu parfum de carburanti", care urma sa fie publicat in ziarul Romania Libera.

Detaliile privind aceasta intalnire reies dintr-un proces verbal semnat de procuroarea Elena Radescu, pe care-l prezentam in exclusivitate mai jos.

Din procesul verbal semnat de procuroarea Elena Radescu pe data de 5 martie 2002 se poate vedea cum "jurnalistul" Dinca Dan Alexandru, dupa ce a primit respectivul material prin intermediul purtatorului de cuvant al Ministerului Agriculturii, face o serie de diligente pentru a afla cine e de fapt autorul materialului cu titlul  "Mafia, petrolul si bihorenii – Alegeri cu parfum de carburanti".

Desi autorul materialului nu si-a declinat identitatea, "Dinca Dan Alexandru sustine ca poate recunoaste persoana cu care a discutat in legatura cu materialul mentionat", a scris procuroarea Elena Radescu in procesul verbal.

Dinca nu i-a adus materialul procuroarei Radescu la parchet, asa ca cei doi au plecat la sediul Agentiei de monitorizare a presei, unde Dinca i-a aratat acesteia materialul respectiv, care avea 120 de file.

"A doua zi am copiat in prezenta acestuia materialul la sediul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, camera 504 si l-am restituit, pastrand copia", si-a concluzionat procuroarea Elena Radescu procesul verbal.

Procesul verbal in cauza, impreuna cu o serie de documente care atesta conlucrarea procuroarei Elena Radescu cu anumite servicii in scopul mazilirii unor magistrati incomozi ori acoperirea unor abuzuri facute de procurori, au intrat recent in posesia Romanian Community Coalition.

Din acest proces verbal se poate observa relatia de subordonare care exista atunci intre acel jurnalist si procuroarea Elena Radescu. Astfel de relatii s-au intins pana azi, dovada fiind fie informatiile care apar "pe surse", confirmate ulterior de procurori, fie informatii aparute in presa in baza carora se "autosesizeaza" procurorii.

Clamarea publica ca justitia din Romania "s-a reformat" este doar o perdea de fum, bine intretinuta de propaganda din presa, perdea in spatele careia de fapt s-au perpetuat aceleasi practici securiste, de subordonare a justitiei si a presei, mostenite din perioada comunista.

Am cautat cine este Dinca Dan Alexandru si nu l-am gasit nicaieri. Ar fi binevenit daca cineva din presa din Romania ar afla cine este acest "jurnalist".

Contextul acestui proces verbal

Dupa ce, pe data de 19 aprilie 2001, procurorul Alexandru Lele l-a arestat pentru trafic si contrabanda cu produse petroliere pe Adrian Tarau, fiul prefectului PSD de Bihor din acea vreme, Parchetul General a pornit, din ordin politic, un dosar impotriva lui Alexandru Lele. Dosarul a primit nr. 102/P/2002.

In dosarul respectiv a fost delegat sa lucreze tanarul procuror Cristian Panait, cu o experienta in parchet de numai 5 ani, secondat de procuroarea Elena Radescu, care insa era capul operatiunii de "inhatare" a lui Lele.

In acest context, pe data de 5 martie 2002, are loc intalnirea dintre procurorul Elena Radescu si jurnalistul Dinca, intalnire mentionata in procesul verbal mai sus amintit.

Pe data de 25 martie 2002 procurorul Cristian Panait a efectuat perchezitia acasa la Alexandru Lele in Oradea si nu i-a gasit nimic.

Pe data de 1 aprilie 2002 Cristian Panait i-a dat scoatere de sub urmarire penala (SUP) lui Alexandru Lele in dosarul nr. 102/P/2002.

In aceeasi zi procurorul ierarhic superior Ilie Piciorus a infirmat solutia de SUP data de Cristian Panait, a luat dosarul nr. 102/P/2002 de la Cristian Panait si l-a dat procuroarei Elena Radescu pentru a continua ancheta.

Pe data de 10 aprilie 2002, ca urmare a presiunilor exercitate asupra sa, Cristian Panait s-a sinucis. In urma mortii sale cazul a intrat in atentia presei nationale, devenind de notorietate.

Ce spune procurorul Alexandru Lele din Oradea despre Elena Radescu

Procuroarea Elena Radescu este cea care, dupa moartea procurorului Cristian Panait, a fost desemnata ca procuror principal care sa-l ancheteze pe procurorul Alexandru Lele din Oradea.

Pe durata anchetarii lui Alexandru Lele, procuroarea Elena Radescu i-a incalcat o serie de drepturi procesuale, comitand abuzuri recunoscute inclusiv de instanta. Cu toate aceastea, procuroarea Elena Radescu nu a fost sanctionata disciplinar ori in alt fel.

Dosarul facut de Elena Radescu a fost trimis in judecata, iar instanta a dispus restituirea acestuia la parchet, pentru ca in final Parchetul General sa dispuna scoaterea de sub urmarire penala a lui Alexandru Lele.

Din 2 aprilie 2002, de cand s-a pus in miscare actiunea penala impotriva sa, si pana in ianuarie 2008, dupa ce i s-a dat SUP, procurorul Alexandru Lele a fost suspendat din functie.

Tot procuroarea Elena Radescu i-a trimis in judecata in aceasi perioada si pe judecatorii Adrian Popa si Traian Munteanu, de la Tribunalul Bihor, ambii fiind achitati definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. In dosarul acesta, procuroarea Elena Radescu a ascuns probe care dovedeau nevinovatia celor doi judecatori.

Contactat pentru a comenta pe marginea acestui document si modul de a ancheta al procuroarei Elena Radescu, fostul procuror Alexandru Lele, actualmente avocat, a declarat pentru Romanian Community Coalition:

"Dosarele Lele-Panait si Popa-Munteanu, instrumentate prin 2001-2002 de procurorul Elena Radescu, nu mai apartin, demult, protagonistilor. Ele si-au dobandit totala independenta si, de mai bine de 15 ani, au fost mediatizate in exces, folosite "pe bucati" de oricine voia sa faca o oarecare demonstratie despre Justitia din Romania. Partile, institutiile, subiectii cauzelor si toti cei implicati au fost prezentati numai in culori extreme, fie eroi, fie victime inocente, fie calai, fie justitiari intransigenti.

In aceeasi perioada, sistemul a evoluat mai mult in sensul perfectionarii metodelor, ascunderii realitatii si manipularii unei societati atat de contorsionate precum cea romaneasca. Subtilitatea dezinformarii a atins cote nebanuite.

Totusi, de fiecare data cand sunt chestionat despre aceste dosare - in care, fara voia mea, am fost tarat in urma cu mai bine de un deceniu - am surpriza sa descopar, printre filele dosarelor, fatete noi ale acelor evenimente. Dar si neplacerea (asumata) sa revad fetele hade ale unor supravietuitori recuperati de sistem, pe care timpul le ridica, periodic, la suprafata.

Jigodia care ne-a cercetat abuziv, care a ascuns probele ce ne dovedeau nevinovatia, care a fost facuta posta de detinutii resentimentari si predispusi la orice combinatie, care a denaturat adevarul prin santajarea martorilor si a alimentat linsarea mediatica a celor incomozi nu a disparut din peisaj!

Procurorul tortionar Elena Radescu a fost un veritabil pionier al acestor metode de politie politica. Ea a supravietuit acelor vremuri si preda in continuare lectii de manipulare judiciara de la amvonul Inspectiei Judiciare! Locul de care ar trebui sa fie cel mai putin asociata.

Rusine magistratilor care o suporta! De fapt, acestia descopera ca isi merita soarta doar atunci cand sunt luati la catare de ortacii Radeascai."

Despre Elena Radescu

Procuroarea Elena Radescu a devenit cunoscuta recent opiniei publice, dupa ce in vara anului 2017 a facut parte dintr-o echipa de sase procurori care au efectuat un control de fond la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si a sustinut – alaturi de inca doi procurori din echipa – ca, desi DNA nu mai fusese controlat pe fond de 10 ani, nu a gasit nici o neregularitate.

In prezent, procuroarea Elena Radescu este procuror inspector in cadrul Inspectiei Judiciare, pozitie pe care o ocupa din 2006.

Surse din parchet au confirmat pentru Romanian Community Coalition ca Elena Radescu, in calitate de procuror inspector, a protejat procurorii agreati de sistem si le-a acoperit abuzurile.

Elena Radescu a urmat cursurile facultatii de drept intre 1983-1988.

In noiembrie 1990 aceasta a intrat in procuratura, activand pana in aprilie 1995 in cadrul procuraturii locale Valenii de Munte.

Din mai 1995 pana in ianuarie 1999 Elena Radescu a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova.

Surse convergente din parchet ne-au confirmat ca in aceasta perioada procuroarea Elena Radescu a protejat mai multe persoane din Prahova apropiate de serviciile de informatii si care au facut contrabanda cu combustibil in Serbia in perioada embargoului.

Amintim ca in perioada respectiva a fost un scandal imens in Romania cunoscut sub numele "operatiunea Jimbolia", in cadrul careia zeci de mii de tone de combustibil au fost trecute ilegal in Serbia. Ulterior s-a aflat ca ofiteri cu rang inalt in SRI erau implicati in acel trafic si protejau contra-informativ transporturile de combustibil, unii fiind si condamnati pentru contrabanda cu produse petroliere. 

Devoalarea implicarii unor ofiteri SRI in contrabanda cu combustibil spre Serbia "a determinat luarea deciziei de a nu-i mai implica direct in astfel de operatiuni si in activitatea nemijlocita a unor firme, ci de a o face numai prin intermediari gen Tarau", ne-a declarat Alexandru Lele.

In februarie 1999 Elena Radescu ajunge procuror inspector la Parchetul de pe langa ICCJ, pozitie pe care o ocupa pana in noiembrie 2002.

Dupa cum se poate remarca, cu nici 10 ani de experienta, procuroarea Elena Radescu a sarit direct de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova la Parchetul Inaltei Curti, trecand peste parchetul curtii de apel.

In perioada decembrie 2002 – noiembrie 2004 Elena Radescu a  fost procuror inspector la Parchetul National Anticoruptie.

Din noiembrie 2004 pana in iunie 2005 Elena Radescu a fost delegata in functia de inspector sef de Sectie de inspectie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intre iunie 2005 – iunie 2006 a activat ca procuror la Parchetul de pe langa ICCJ.

Din iulie 2006 pana in prezent este procuror inspector in cadrul Inspectiei Judiciare.

In acest context, faptul ca procuroarea inspector Elena Radescu sustine ca nu a gasit nici o neregularitate la DNA, desi aceasta institutie nu a fost verificata pe fond de 10 ani, arata inca odata cum sistemul mafiot din justitie isi foloseste si protejeaza oamenii.

Vom reveni cu noi documente.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition