Presedintele Germaniei a atacat democratia si ordinea de drept din Romania

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
06/20/2016

"Dorim sa consolidam activitatea, de pilda, a DNA ca a treia putere in stat", a spus presedintele Germaniei Joachim Gauck in cadrul conferintei de presa comuna cu presedintele Iohannis, pe data de 20 iunie 2016.

Aceasta afirmatie a presedintelui german incalca ordinea de drept din Romania si toata gandirea vestica democratica despre separatia puterilor in stat.

Intr-o democratie sunt trei puteri in stat care se controleaza reciproc: puterea legislativa (Parlamentul), puterea executiva (Guvernul+Presedintele) si puterea judecatoreasca.

Conform Constitutiei Romaniei, "Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege".

Justitia, asadar, este facuta de judecatori si nu de catre procurori. Numai in gandirea de drept stalinista procurorii erau superiori judecatorilor.

CSM trebuie sa se autosesizeze pentru a apara independenta si reputatia justitiei din Romania. Este inadmisibil ca cineva din afara Romaniei sa sustina o asemenea enormitate juridica, sa faca DNA o a treia putere in stat, ceea ce ar conduce justitia romaneasca inapoi in perioada stalinista.

Vad ca niste trompete din presa citeaza mandri aberatia spusa de presedintele Germaniei. Asta va arata cat habar au aceste trompete despre democratie, stat de drept si separatia puterilor in stat.

Au trecut ore bune de la acest atac virulent la democratia din Romania iar societatea civila (sau in civil?!) din Romania inca tace. ONG-urile din Romania care spun ca apara justitia si statul de drept au aratat inca odata ca sunt preocupate doar de proiecte si consfatuiri, de unde sa mulga bani de la vestici, nu de apararea si promovarea democratiei in Romania.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition