Raport socant: moartea anuala a peste 60.000 de romani putea fi evitata de un sistem medical functional

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
05/10/2016

Peste 60.000 de persoane mor anual datorita disfunctionalitatii sistemului sanitar din Romania, se arata intr-un raport prezidential, citand alte rapoarte ale Comisiei Europene.

"Referindu-ne la mortalitatea evitabila, adica acele afectiuni care pot fi tratate de catre un sistem de sanatate functional, datele statistice plaseaza Romania intr-o situatie si mai dificila: aproape jumatate din decesele la barbati si peste o treime din cele la femei puteau fi evitate", se arata in raportul in cauza.

Cu alte cuvinte, "datorita disfunctiilor sistemului sanitar in Romania mor anual peste 60.000 de oameni, in fiecare an «disparand» populatia echivalenta a unui oras de talia Sloboziei sau Giurgiului", se arata in acelasi raport.

Acelasi raport  prezidential, citand rapoarte ale Comisiei Europene, afirma:

"Analizele UE referitoare la decesele evitabile datorate sistemului sanitar arata, conform celor doua grafice de mai jos, ca Romania ocupa primul loc in UE, atat la mortalitatea la femei cat si la barbati; mai mult, daca tendinta in acest domeniu este de scadere semnificativa in toate celelalte tari ale UE, in Romania aceasta este fie redusa (la femei), fie stationara (la barbati)."

 

Informatia halucinanta despre mortile evitabile a fost readusa in discutie in fata opiniei publice de fostul presedinte Traian Basescu in seara zilei de 10 mai 2016, in cadrul unei emisiuni televizate.

 

Intr-un raport al Comisiei Europene se arata ca "Romania si Bulgaria au cel mai mare nivel de mortalitate evitabila din randul tarilor analizate".

Acelasi raport afirma ca, in timp ce alte tari au inregistrat progrese in scaderea acestui numar, Romania nu a inregistrat nici un progres, numarul de morti evitabile ramanand constant.

 

Ce este mortalitatea evitabila

"Mortalitatea evitabila se defineste ca decesele premature care nu ar trebui sa aiba loc in conditiile
asigurarii unei asistente medicale prompte si eficace", se afirma intr-un raport al Comisiei Europene din 2014.

Mortalitatea evitabila este un indicator fundamental utilizat pentru explorarea contributiei sistemelor de sanatate la rezultatele din domeniul sanatatii. Mortalitatea evitabila combina ratele de mortalitate standardizate pentru un ansamblu de boli asupra carora se estimeaza ca asistenta medicala are un impact direct, se arata in acelasi raport.

Realitatea mortalitatii evitabile este foarte putin cunoscuta si studiata in sistemul medical din Romania, afirma specialistii.

"In Romania, mortalitatea evitabila este putin studiata, iar datele existente la nivel international reclama aprofundarea cercetarii acestui fenomen, in vederea identificarii potentialelor puncte slabe ale sistemului de sanatate si a impactului diferitelor politici din domeniul sanitar", afirma Prof. Dr. Cristian Vladescu si altii intr-un studiu publicat in 2010 despre "Rolul masuratorii mortalitatii evitabile in aprecierea starii de sanatate a populatiei".

"Pentru Romania, nivelul fenomenului (primul loc în randul tarilor din UE) si tendinta de crestere (in principal pentru afectiuni care sunt 100% tratabile) trebuie sa atentioneze decidentii si politicienii", se arata in acelasi studiu.

 

Numarul de morti evitabile ar putea fi chiar mai mare

"Datele halucinant de mari al deceselor evitabile nu pot fi contestate si este posibil ca numarul acestora sa fie mult mai mare", a declarat pentru Romanian Community Coalition Dr. Elena Copaciu, membru fondator al Aliantei Medicilor pentru modernizarea sistemului sanitar.

"In lista cauzelor de deces considerate ca evitabile nu se regasesc complicatii imputabile contactului cu serviciile medicale", a spus aceasta. "De exemplu, decesele ca urmare a folosirii unor dezinfectanti improprii nu sunt incluse in calculul mortilor evitabile."

Dr. Copaciu a confirmat ca subiectul mortilor evitabile e foarte putin discutat inclusiv de catre reprezentantii ministerului sanatatii.

 

Subiectul e inexistent pe site-ul Ministerului Sanatatii

La o cautare dupa cuvantul "evitabile" pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro) folosind Google, din 38 de pagini care mentioneau acest cuvant, doar una singura vorbea despre "decese evitabile", si aceasta intr-un referat legat de complicatiile de dupa operatiile chirurgigale.

La data de 11 mai 2016, cand am facut aceasta cautare, nu am putut identifica pe site-ul Ministerului Sanatatii nici un raport, pagina, comunciat de presa, declaratie politica ori vreo referinta la faptul ca anual 60.000 de decese ar putea fi evitate in Romania daca ar exista un sistem medical functional.

Asistam la un adevarat genocid la adresa poporului roman care a fost tinut ascuns de ochii opiniei publice atatia ani.

Este momentul ca Romania sa se trezeasca! Jocul acesta de lumini si umbre, de manipulare grosolana a sentimentelor oamenilor prin crearea unor pseudo-eroi de neatins in lupta cu un rau pe care ei il definesc, ascunde de fapt marea coruptie si incompetenta care omoara anual zeci de mii de romani.

E timpul ca lucrurile sa fie aduse la lumina si sa se discute profesionist despre aceste probleme si despre solutiile ce se pot adopta pentru a reduce numarul de 60.000 de decese anual, decese ce ar putea fi evitate.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition

###


Sprijiniti aflarea acestui adevar sumbru din Romania
dand share acestui articol pe Facebook