Puterea NATO sta in valorile democratice pe care toti membrii aliantei le impartasesc, astfel ca orice incalcare a principiilor democratice si ale statului de drept sunt o amenintare interna la adresa NATO, a spus Antony J. Blinken, adjunctul secretarului de stat american, intr-un discurs tinut in Varsovia, Polonia, pe data de 5 mai 2016.
Focalizarea discursului din Polonia pe statul de drept vine si in contextul in care oficialul american se va intalni cu inalti oficiali romani in perioada 7-8 mai, pe agenda discutiilor fiind si situatia statului de drept din Romania.
In categoria amenintarilor externe la adresa NATO, oficialul american a nominalizat Rusia, ca amenintare la est, si extremismul violent, ca amenintare venind din sud.
In cadrul amenintatilor interne la adresa securitatii si stabilitatii NATO, oficialul american a scos in evidenta faptul ca, inainte de a fi o alianta militara, NATO este o alianta politica care impartaseste un set comun de valori.
"De la fondarea aliantei noastre, am stiut ca securitatea noastra sta nu numai in puterea capacitatilor noastre militare, ci si in starea institutiilor noastre democratice", a spus Blinken.
In cadrul acestei aliantei toti partenerii s-au angajat sa respecte normele statului de drept, democratiei, separatiei puterilor in stat, independentei justitiei.
"Preambulul NATO afirma cu tarie ca alianta noastra de aparare colectiva este, de asemenea, o comunitate de valori «fondata pe principiile democratiei, libertatii individuale si ale statului de drept»", a spus Blinken.
"Nici o democratie nu este fara cusur. Nici o natiune nu rezista intotdeauna tentatiei de a se retrage spre tactici represive si de intimidare in vremuri de criza sau de conflicte. Nici o natiune nu si-a pastrat balanta puterilor intr-un echilibru perfect", a mai spus acesta.
"Dezbaterea si dialogul sunt sufletul democratiei. Dar istoria ne-a invatat, de asemenea, ca democratiile functioneaza cel mai bine si sunt in culmea lor atunci cand imbratiseaza separatia, controlul si echilibrul puterilor, si atunci cand arata respectul cuvenit pentru independenta justitiei", adaugat Blinken.
Vorbind despre dictatorii contemporani, Blinken a spus ca, "la fel ca si dictatorii de la mijlocul secolului XX, acestia confunda toleranta si angajamentul nostru fata de statul de drept cu slabiciunea. Ei considera eronat dezbaterile deschise ca dezbinare si compromisul ca predare.
Ei inteleg gresit si unica si universala lectie a istoriei: aceea ca democratia, libertatea si statul de drept nu sunt surse de vulnerabilitate, ci constituie cel mai mare rezervor al nostru de forta si stabilitate."
Oficialul american a mai punctat ca "anduranta unei democratii provine din capacitatea ei de a invata din propriile greseli – din confruntarea propriilor imperfectiuni cu onestitate, deschidere si transparenta".
Antony Blenkin si-a incheiat discursul reiterand faptul ca e important sa privim in trecut, la viziunea, intelepciunea si virtutea inaintasilor, care dupa al doilea razboi mondial au reusit sa treaca peste disputele vremii pentru a construi cea mai puternica alianta politico-militara, si sa privim spre viitor la ce putem lasa generatiilor viitoare.
"In contextul in care destule voci din Romania iau ca model de urmat actuala situatie politica din Polonia, unde sub pretextul eliminarii opozitiei de stanga se incalca reguli democratice, discursul oficialului american tinut la Varsovia a venit sa clarifice ca orice violare a principiilor statului de drept si ale democratiei sunt o amenintare din interior la adresa NATO", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.
"Speram ca discursul lui Blinken din Varsovia sa fie privit de romani in primul rand ca o invatatura despre cum valorile fundamentale pot aduce pace si prosperitate. Valori ca libertatea, democratia sunt imuabile si au rezistat dincolo de orice dictator. Tine de noi, insa, daca dorim sa aparam aceste valori sau nu", a concluzionat Terhes.
Statele Unite si Europa
La inceputul discursului sau, oficialul american a punctat faptul ca Polonia are cea mai veche constitutie din Europa, sarbatorind in acest an 225 de ani de la scrierea ei.
"Un document care a pavat calea miscarilor democratice din intreaga lume spre emanciparea aspiratiilor umane universale", a spus Antony Blinken.
"In secolele ce au urmat momentului in care constitutiile noastre au fost scrise, la putini ani distanta intre ele, popoarele noastre au cunoscut deopotriva maretia triumfului si momente de mare tragedie, cand demonii omenirii au biruit ingerii sai buni, iar actiunile noastre nu s-au ridicat la nivelul idealurilor pe care le-am avut.”
"Testul curajului nostru ca cetateni, semnul capacitatii noastre de adaptare ca guverne, masura puterii noastre ca natiuni este modul in care ne confruntam cu aceste momente: daca ne adunam laolalta, daca stam impreuna in apararea libertatii, democratiei si a statului de drept impotriva vanturilor periculoase ale tulburarilor si divizarii."
Oficialul American a facut referire la cuvintele Papei Ioan Paul II, spuse in fata a 50,000 de americani, cand acesta a rememorat cuvintele lui Abraham Lincoln intreband daca o natiune "conceputa in libertate si dedicata ideii ca toti oamenii sunt creati egali ar putea rezista in timp".
Intrebarea presedintelui Lincoln de atunci, a spus Papa Ioan Paul al II-lea, este in egala masura o intrebare valabila si azi.
"Fiecare generatie", a spus Papa Ioan Paul II - citat de Blinken -, "trebuie sa stie ca libertatea nu consta in a face ceea ce ne place, ci in dreptul de a ne face datoria".
"Parca profetice, aceste cuvinte rasuna pertinent si urgent azi, cand provocarile cu care se confrunta Europa si comunitatea transatlantica sunt resimtite din aproape toate directiile.”
"Din sud suntem bantuiti de amenintarea extremismului violent, printr-o campanie de teroare care a zguduit comunitatile de la Paris la Lahore, de la Bruxelles la Ankara.”
"Iar de la rasarit, agresiunea rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a unei natiuni independente, democratice si a amenintat viziunea unei Europe unite si libere in pace.”
"Dar exista provocari si in interior. Comunitatea noastra transatlantica trece prin convulsii de indoiala, lipsa de incredere in sine si cautare a propriei sale identitati.
In propria mea natiune vedem aceste ingrijorari reflectate si amplificate de politicile electorale din acest an.
In Europa, cresterea economica lenta, politicile polarizante, ascensiunea partidelor extremiste si provocarile integrarii comunitatilor i-au determinat pe unii sa conteste meritul, utilitatea marelui proiect european si al aliantelor ce il sustin.
Unii pun la indoiala chiar si principiile de baza ale democratiei liberale, precum si capacitatea modelului nostru de guvernare de a supravietui acestor vremuri de criza.”
“De ce sunt toate aceste lucruri importante?
Cu atat de multe in joc, este imperativ sa ne amintim motivele pentru care NATO, UE si ordinea internationala pe care le reprezinta si la formarea careia au contribuit sunt atat de importante pentru sanatatea, puterea si securitatea fiecareia dintre tarile noastre.
In urma cu saptezeci si unu de ani, din daramaturile razboiului si din durerea pierderilor nationale greu de conceput, predecesorii nostri au luat una dintre cele mai intelepte decizii din istoria omenirii.
Avand harul viziunii, au rezistat tentatiei de a concentra puterea in mainile invingatorilor sau de a izola natiunile noastre de restul lumii.
In schimb, au construit un sistem international de institutii, de reguli, de norme dedicate pacii si progresului.
Scopul lor a fost de a preveni in orice moment o intoarcere la razboi intre marile puteri si de a crea un mediu sigur si stabil, in care tarile pot sa creasca si sa se dezvolte in beneficiul tuturor cetatenilor lor.
Desigur, acest lucru nu a eliminat toate tulburarile, toate necazurile, toate conflictele, dar viziunea de ansamblu a fost cea corecta.
Ei au reusit sa aduca impreuna vechi adversari din Europa, printr-o noua arhitectura comuna a schimburilor comerciale, si au construit o alianta politico-militara angajata pentru pace prin securitate si conceputa in a-si proteja natiunile in mod egal, fapte care par a fi aproape nesemnificative astazi, dar raman herculiene in contextul istoriei.
Odata ce polonezii, popoarele baltice, cehii, ungurii, si altii au schimbat harta Europei, institutiile lumii transatlantice s-au extins pentru a sprijini si proteja tranzitia pasnica spre democratie a natiunilor de curand libere ale Europei Centrale.
Constructia acestui proiect transatlantic nu a fost niciodata usoara. A trebuit sa fie confruntate probleme vechi ce tin de nationalism. Noilor intrebari ce tin de impartirea obligatiilor si suveranitate a trebuit sa li se raspunda. Natiuni libere si independente au trebuit sa taie latul autoritarismului. Marea amenintare a razboiului nuclear a trebuit si ea sa fie descurajata.
«Mai mult decat o data», dupa cum a spus presedintele Obama, «sceptici au prezis disparitia acestui mare proiect».
Viziunea, insa, pe care o generatie anterioara a avut-o, a facut mai mult decat sa triumfe. Aceasta a inflorit, punand bazele unei fundatii a democratiei si a stabilitatii, care a garantat o perioada fara precedent de pace si prosperitate pentru Europa, Statele Unite ale Americii si o mare parte a lumii.
Aceasta este mostenirea pe care am primit-o, o mostenire care ne confera noua tuturor, celor care s-au bucurat de beneficiile sale, responsabilitatea de a reinnoi si revitaliza scopul sau fondator si principiile care o guverneaza.
Nu exista nici un loc mai bun pentru a prelua aceasta responsabilitate decat aici, la Varsovia, unde am intrat impreuna in anul 2000 pentru a pune bazele Comunitatii Democratiilor si unde liderii tuturor 28 (in curând 29) aliati NATO se vor reuni pentru un summit in iulie, pentru a analiza progresul de pâna acum si pentru a stabili drumul de urmat de acum inainte.
Forta crescanda a NATO, cea mai eficienta alianta pe care lumea a cunoscut-o vreodata, nu este ireversibila. Nu este pur si simplu un dat - pe care sa te bazezi atunci cand esti in nevoie si sa il neglijezi in rest.
Aceasta forta are nevoie de intretinere constanta, de reinvestitii semnificative in baza puterii sale sustenabile: unitatea noastra, competentele noastre si valorile noastre."
Unitatea
"Impotriva tuturor furtunilor, bunul nostru cel mai mare este unitatea noastra - umar la umar, egali intre noi, pe taram democratic in apararea principiilor noastre comune si a tuturor celor care le impartasesc”, a spus Blinken.
Competenta
Oficialul American a vorbit si despre cheltuielile pentru aparare, pe care trebuie sa le suporte fiecare tara NATO, in primul rand pentru propria ei securitate.
“Aceasta inseamna consolidarea capacitatii noastre generale de descurajare si de aparare, pentru a contracara aceste provocari emergente, atat in est (din partea Rusiei) si in sud (din partea violentei extremiste).”
Valorile NATO
"Dar ceea ce ne defineste ca alianta este abilitatea noastra de a lua masuri dificile, care depasesc interesele noastre nationale, de a apara si proteja fiecare aliat. Unitatea noastra este esentiala in descurajarea adversarilor nostri, care se bucura de diferendele noastre, care incearca sa exploateze neintelegerile dintre noi si care incearca sa semene discordie intre noi. Aceasta este vulnerabilitatea pe care ei o cauta.
Totusi, cei care cauta sa destrame legaturile transatlantice subestimeaza hotararea aliantei noastre.
La fel ca si dictatorii de la mijlocul secolului XX, acestia confunda toleranta si angajamentul nostru fata de statul de drept cu slabiciunea. Ei considera eronat dezbaterile deschise ca dezbinare si compromisul ca predare.
Ei inteleg gresit si unica si universala lectie a istoriei: aceea ca democratia, libertatea si statul de drept nu sunt surse de vulnerabilitate, ci constituie cel mai mare rezervor al nostru de forta si stabilitate.
De la fondarea aliantei noastre, am stiut ca securitatea noastra sta nu numai in puterea capacitatilor noastre militare, ci si in starea institutiilor noastre democratice.
Si ne-am angajat sa discutam deopotriva in mod deschis si cu incredere, pentru a ne ajuta unii pe altii sa ne indeplinim promisiunea idealurilor noastre.
Preambulul NATO afirma cu tarie ca alianta noastra de aparare colectiva este, de asemenea, o comunitate de valori «fondata pe principiile democratiei, libertatii individuale si ale statului de drept».
In anii sumbri ai opresiunii comuniste, aceasta lupta statornica pentru respectarea demnitatii si libertatii umane a fost cea care a inspirat Solidaritatea, care, la randul ei, a inspirat lumea si a dat nastere altor mari miscari democratice, de-a lungul acestei regiuni.
Adevaratul succes al acestor miscari a fost ca ele nu s-au oprit odata cu alegerile. Ele au continuat, voi ati continuat, sa lucrati statornic la construirea si protejarea institutiilor fundamentale ale unei democratii: o presa libera, societatea civila, partidele politice, fortele de politie responsabile, independenta justitiei, un parlament reprezentativ.
Nici o democratie nu este fara cusur. Nici o natiune nu rezista intotdeauna tentatiei de a se retrage spre tactici represive si de intimidare in vremuri de criza sau de conflicte. Nici o natiune nu si-a pastrat balanta puterilor intr-un echilibru perfect.
Dezbaterea si dialogul sunt sufletul democratiei. Dar istoria ne-a invatat, de asemenea, ca democratiile functioneaza cel mai bine si sunt in culmea lor atunci cand imbratiseaza separatia, controlul si echilibrul puterilor, si atunci cand arata respectul cuvenit pentru independenta justitiei si controlul judiciar.
In propria mea tara, in Statele Unite ale Americii, constatam adesea ca rezultatele eforturilor noastre nu indeplinesc asteptarile noastre, iar vocile care predomina sunt pur si simplu cele mai galagioase, nu neaparat cel mai intelepte.
Aliatii nostri nu se sfiiesc niciodata in a ni le reaminti in Statele Unite, atunci cand alunecam de la telul unei uniuni mai stranse. Propria noastra Declaratia de independenta cere «un respect decent al opiniilor tuturor oamenilor».
Aceasta deoarece anduranta unei democratii provine din capacitatea ei de a invata din propriile greseli – din confruntarea propriilor imperfectiuni cu onestitate, deschidere si transparenta."
Conflictul legat de Curtea Constitutionala din Polonia
In discursul sau oficialul american a facut un apel oficialilor polonezi sa depaseasca situatia de criza din jurul numirilor la Curtea Constitutionala.
"Ramanem increzatori ca Polonia, cu extraordinara sa traditie democratica, va gasi o solutie la actuala disputa privind Curtea Constitutionala, in conformitate cu constitutia sa si cu cele mai inalte standarde internationale ale statului de drept.
La cererea guvernului polonez, Comisia de la Venetia a prezentat mai multe recomandari pentru o rezolvare a acestui diferend, astfel incat Polonia sa poata continua sa ofere cel mai puternic si mai luminos exemplu pentru democratiile nou create de-a lungul lumii.
La randul nostru, suntem recunoscatori Poloniei pentru gazduirea Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, un partener in eforturile noastre de a promova drepturile si demnitatea tuturor oamenilor."
Perspectiva de viitor
"Ferocele provocari regionale si globale cu care se confrunta alianta noastra nu arata la fel cu cele de pana acum – acesta nu cer, insa, mai putin efort comun, mai putina responsabilitate pentru promisiunile noastre, mai putin angajament fata de valorile care, primele, ne-au adus impreuna cu atat de multi ani in urma.
Politica de divizare, vocile intolerantei, intimidarile agresive au avut un singur efect, clar si inconfundabil: au unit si mai puternic alianta noastra. Astazi, NATO este la fel de puternica cum a fost intotdeauna.
In urma cu douazeci si unu de ani, inainte de a pleca din America spre Roma, Papa Ioan Paul al II-lea a adresat un apel miilor de persoane care s-au adunat sa-l vada si a oferit un ultim omagiu idealurilor democratice, articulate pentru prima data in constitutia noastra cu mai mult de doua secole in urma.
El a spus: «Democratia are nevoie de intelepciune, democratia are nevoie de virtute, daca este sa nu se intoarca impotriva a tot ceea ce este menit sa apere si sa incurajeze».
Uniti in scop si in principii, alianta noastra a trecut testul timpului si momentele de criza, iesind mereu mai puternica.
Sunt increzator ca acelasi lucru va continua mult timp de aici inainte, in timp ce ne ridicam pentru a face fata provocarilor generatiei noastre, inspirati fiind de cei a caror intelepciune si virtute ne-a luminat calea."
Discursul integral al lui Antony Blinken poate fi citit in engleza la adresa: http://www.state.gov/s/d/2016d/256931.htm .