Si Cultul Penticostal se ridica impotriva legii lui Dragnea: e nociva pentru libertatea de exprimare si religoasa

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
02/16/2016

Cultul Penticostal din Romania a anuntat printr-un comunicat de presa ca a trimis pe data de 15 februarie 2016 tuturor grupurilor parlamentare o petitie solicitand respingerea legii initiate de deputatul Liviu Dragnea (PSD) pentru ingradirea libertatii de exprimare, pe care o considera nociva "pentru libertatea gandirii si a opiniilor, pentru libertatea de exprimare, precum si pentru libertatea religioasa".

Conducerea Cultului Penticostal "isi manifesta profunda ingrijotare fata de efectele dezastruoase pe care anumite prevederi" din proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea "le pot avea asupra libertatii presei, libertatii de expresie, libertatii religioase si libertatii de constiinta din Romania", se arata in comunicat.

Mentionam ca Romanian Community Coalition a dezvaluit in premiera ca aceasta lege initiata de deputatul Liviu Dragnea nu are justificare in legislatia europeana, in consecinta acestuia i s-a facut plangere penala pentru fals intelectual si uz de fals.

Liderii Cultului Penticostal spun ca "neajunsurile legii sunt multiple", in primul rand datorita "lipsei unei fundamentari pe fapte".

"Expunerea de motive a domnului deputat Nicolae-Liviu Dragnea se limiteaza la generalitati de ordin ideologic. Justificarea nu cuprinde un studiu sociologic amanuntit care sa identifice si sa delimiteze clar o problema la nivelul corpului social romanesc", afirma liderii penticostali.

"Initiatorul clameaza necesitatea «introducerii unor mecanisme pro-active (s.n.) pentru promovarea tolerantei si combaterea discriminarii», dar textul proiectului de lege nu prevede strict crearea de programe educationale, ci si masuri punitive", se mai spune in comunicat.

Un alt pretins deziderat al legii este "consolidarea unitatii nationale".

"Initiatorul legii nu explica in ce fel este deficitara Romania la capitolul «unitate nationala» si care ar putea fi cauzele acestui eventual deficit, ci porneste de la premisa ca unitatea nationala se poate «consolida» prin masuri legislative” de tipul acestei legi, se spune in scrisoarea trimisa parlamentarilor.

"Confuziile conceptuale introduse de initiator rezulta cu prisosinta din faptul ca acesta opune conceptului de «toleranta» pe cel de «segregare sociala si nationala», nu pe cel de «intoleranta», cum ar fi de asteptat. Or, conceptul de «segregare» nu poate fi folosit in mod legitim decat in sfera discutiilor despre discriminarea rasiala, prin care se intelege impiedicarea accesului unei persoane la educatie, servicii, bunuri etc. pe motiv ca apartine unei anumite rase/etnii", mai spun acestia.


A doua carenta identificata in proiectul de lege este definirea vaga a conceptului de "defaimare sociala".

"Initiatorul legii nu explica in ce fel ar putea fi o persoana «pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social». Premisa acestei definitii pare a fi ca anumite grupuri sociale sunt caracterizate de o anumita inferioritate, dar ca cetatenii tarii nu au voie sa faca referire la respectiva dimensiune, mentionarea ei fiind considerata contraventie si pedepsita prin lege. Daca, in schimb, Legea porneste de la premisa ca toate grupurile sociale enumerate de lege sunt egale in demnitate, rezulta ca niciun membru al acestor grupuri nu poate fi pus, in sens obiectiv, in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale.

Incapacitatea legislatorului de a introduce criterii obiective de masurare a felului in care o persoana a fost «pusa in situatie de inferioritate» deschide o adevarata Cutie a Pandorei pe tarâm legislativ", mai afirma liderii penticostali.

 

A treia carenta este ca "introducerea in textul legii a conceptului de «orientare sexuala» este de natura sa duca la restrangerea severa a libertatii de expresie, libertatii de constiinta si libertatii religioase".

"Potrivit Bibliei si potrivit traditiei crestine bimilenare, relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex sunt impotriva naturii umane, constituie pacat (Epistola catre Romani 1:26-28), ele fiind incompatibile cu preceptele eticii crestine si cu apartenenta la Biserica Domnului si Mântuitorului nostru Isus Hristos (1 Corinteni 6:9, 1 Timotei 1:10)", se mentioneaza in scrisoare.

"Atat forurile de conducere ale bisericilor crestine din Romania, cat si credinciosii din toate confesiunile, isi rezerva dreptul de a afirma public ca relatiile homosexuale, agenda minoritatilor LBGT, promovarea ideologiei LBGT in scoli si in spatiul public, casatoria intre persoane de acelasi sex etc. sunt ireconciliabile cu mesajul Scripturii si cu fundamentele morale pe care s-a construit Europa", mai spun liderii penticostali.

Petentii mai afirma ca proiectul de lege "initiat de dl. deputat Liviu Dragnea introduce o suprareglementare care nu este necesara in raport cu actuala legislatie (Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000, republicata, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare)".


"Ca membri ai unui cult crestin minoritar care a fost adesea defaimat si stigmatizat in mass-media, pe forumuri si retele sociale (o cautare pe Google a secventei „penticostali + sectanti” dovedeste cât de inradacinate sunt stereotipurile religioase in mentalul colectiv românesc), consideram ca problema defaimarii nu poate fi rezolvata prin instituirea unui context legislativ definit de «corectitudine politica»”, mai arata semnatarii.

Acestia mai spun ca "respectul pentru aproapele nostru nu poate fi «decretat» pe cale legislativa. El se deprinde in familie si se cultiva in scoala, urmand sa fie slefuit prin interactiunea directa cu «celalalt». Pe de alta parte, respectul pentru celalalt presupune si rostirea unor adevaruri neconvenabile, de o maniera care, din perspectiva ideologiei corectitudinii politice, poate fi considerata «defaimare sociala» prin prisma posibilitatilor de interpretare".

"In baza considerentelor de mai sus, solicitam membrilor Camerei Deputatilor respingerea proiectului de lege nr. 649/2015, pe care il consideram nociv pentru libertatea gandirii si a opiniilor, pentru libertatea de exprimare, precum si pentru libertatea religioasa", isi concluzioneaza pastorii Moise Ardelean, presedinte, si Romu Mocan, secretar general, scrisoarea trimisa Parlamentarului.