Alaturi de Dumitru Martin, retinut de FBI pe data de 1 decembrie in San Francisco pentru acuzatii de coruptie, un juriu federal american a admis doua capete de acuzare ce constau in conspiratie pentru dare de mita si mituirea unui oficial public american si impotriva a trei romani care rezida in Romania – Anamaria Cruceru (48 de ani), Constantin Schiller (62 de ani) si Marcelle Banaga (40 de ani) –, a anuntat procurorul federal american Benjamin B. Wagner, conform unui comunicat al Departamentului de Justitie al SUA dat publicitatii pe data de 17 decembrie 2015.
Comunicatul mentioneaza ca oficialii americani vor incepe procedurile pentru extradarea din Romania a celor trei romani acuzati de coruptie pentru a fi deferiti justitiei americane.
Daca vor fi gasiti vinovati, fiecare inculpat va primi o pedeapsa maxima de 5 ani de inchisoare pentru conspiratie la dare de mita si 15 ani de inchisoare pentru dare de mita, precum si o amenda aditionala de $250,000, se mai precizeaza in comunicat.
Conform documentului acuzator facut public de justitia americana, Martin detine si opereaza o companie romaneasca numita Polaris M. Holdings (Polaris), iar Cruceru, Schiller si Banaga ii sunt angajati.
Din octombrie 2014 pana in decembrie 2015, Martin, Cruceru, Schiller si Banaga au complotat/conspirat sa mituiasca un ofiter contractual al Fortelor Aeriene Americane (United States Air Force - USAF) in legatura cu atribuirea de contracte in valoare de milioane de dolari firmei Polaris.
Inculpatii s-au oferit sa plateasca ofiterului contractual o mita, pe care au numit-o "comision", in valoare egala cu 10 la suta din valoarea contractului. Inculpatii au sugerat, de asemenea, ofiterului contractual sa foloseasca un contract de consultanta fictiv si alte contracte comerciale si documente pentru a ascunde plata mitei.
In luna iulie 2015, inculpatii au depus in numele Polaris o oferta Fortelor Aeriene Americane pentru a furniza containere de depozitare bazei aeriene Mihail Kogalniceanu din Romania.
In septembrie 2015, Dumitru Martin a calatorit la Travis Air Force Base din Fairfield, California, pentru a semna documentele referitoare la oferta, precum si contractele fictive menite sa ascunda plata mitei. Ce inculpatii nu stiau era ca ofiterul american conlucra cu organele federale americane si nu a existat nici un contract care sa fie atribuit firmei Polaris.
"Atacarea coruptiei si a complicitatii in atribuirea contractelor federale este importanta atat pentru a asigura integritatea programelor federale americane cat si pentru a proteja banii contribuabililor [americani]", a spus procurorul american Wagner. "Conlucrand cu FBI si alte autoritati [americane] partenere de aplicare a legii, vom continua sa eliminam si sa-i deferim justitiei pe cei care incearca sa influenteze prin coruptie oficiali contractuali federali americani."
Acest caz este produsul unei investigatii FBI, iar cazul este anchetat de procurorii federali americani Michael Beckwith si Todd Pickles.
Dumitru Martin a fost arestat pe data de 1 decembrie si se afla in prezent in custodie in Sacramento, California. Ceilalti trei inculpati rezida in Romania iar Departamentul de Justitie american va initia cererile pentru extradarea lor.
Daca vor fi gasiti vinovati, fiecare inculpat va primi o pedeapsa maxima de 5 ani de inchisoare pentru conspiratie la dare de mita si 15 ani de inchisoare pentru dare de mita, precum si o amenda aditionala de $250,000.
Orice sentinta, insa, va fi determinata de instanta, dupa luarea in considerare a oricaror factori statutari aplicabili si tinand cont de Ghidul Pedepselor Federale, care ia in considerare un numar de variabile.
Acuzatiile sunt numai alegatii; inculpatii sunt presumati nevinovati pana cand si numai daca sunt dovediti vinovati dincolo de orice indoiala rezonabila.
Cazul acesta este special deoarece, dupa cum rezulta din documentele oficiale, autoritatile americane nu au conlucrat cu cele romanesti in prinderea lui Dumitru Martin. Presa romaneasca speculeaza ca principala cauza a tinerii in umbra a romanilor ar fi apropierea lui Dumitru Martin de serviciile romanesti, firma Polaris avand contractele preferentiale cu SRI, SIE si Ministerul de Interne.
"Faptul ca un om de afaceri apropiat serviciilor romanesti a incercat sa mituiasca un oficial american, iar procurorul Wagner vorbeste despre eliminarea coruptiei pentru a «asigura integritatea programelor federale americane» in contextul in care se lanseaza scutul antiracheta de la Deveselu ar trebui sa dea de gandit autoritatilor romanesti de partea cui sunt", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.
Detalii mai multe despre caz, legatura cu SRI si altele gasiti aici: Curtea de apel federala din Sacramento: Dumitru Martin va putea fi eliberat in schimbul unei cautiuni de $750,000