Curtea de apel federala din Sacramento: Dumitru Martin va putea fi eliberat in schimbul unei cautiuni de $750,000

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
12/14/2015

Omul de afaceri roman Dumitru Martin, arestat pe data de 1 decembrie de FBI pentru dare de mita unui ofiter al armatei americane stationat la baza de la Kogalniceanu, va putea fi lasat liber in schimbul unei cautiuni de $750,000, a hotarat un judecator federal din Sacramento, California, pe data de 14 decembrie.

Informatia a fost confirmata pentru Romanian Community Coalition de catre avocatul John Balazs, aparatorul ales de Dumitru Martin.

"Speram sa platim cautiunea saptamana aceasta sau urmatoarea", a declarat avocatul Balazs.

 

Decizia de eliberare pe cautiune a lui Dumitru Martin a fost luata de judecatorul Allison Claire, membra a Curtii de Apel din Sacramento, in cadrul sedintei din data de 14 decembrie 2015.

Dupa ce Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe data de 1 decembrie in incinta aeroportului din San Francisco sub acuzatia de dare de mita, acesta a fost prezentat pentru prima data in fata unui judecator federal la San Francisco, in 2 decembrie, dupa care a fost adus in custodie la Sacramento, unde a aparut pe data de 8 decembrie in fata judecatoarei federale Carolyn K. Delaney.

Pe data de 9 decembrie, Dumitru Martin a comparut din nou in fata judecatoarei Delaney la o audiere unde a pledat pentru eliberarea sa pe cautiune.

In cadrul acestei audieri procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Dumitru Marin sa fie mentinut in arest preventiv fara posibilitatea eliberarii pe cautiune, in timp ce avocatul apararii, John Balazs, a cerut eliberarea pe cautiune in conditii stricte.

 

Dumitru Martin, actionar al firmei Polaris Constanta, unchi al deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI si acuzat de mituirea unui ofiter din cadrul Fortelor Aeriene (US Air Force) pentru obtinerea unui contract in valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogalniceanu, a scris pe 9 decembrie Sacramento Bee.

De remarcat ca, desi Dumitru Martin a fost arestat pe data de 1 decembrie, presa americana nu a relatat cazul decat pe data de 9 decembrie, cand documentele legate de caz au fost facute publice iar cel acuzat a avut timp sa-si construiasca apararea.

Potrivit publicatiei americane, Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe Aeroportul International din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o intalnire la San Francisco de catre agenti sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori in acest aranjament in vederea darii/luarii de mita.

Detalii despre caz, citand articolul din Sacramento Bee, au fost relatate de Mediafax si alte publicatii din Romania.

Legatura cu serviciile secrete romanesti

Ce s-a vorbit mai putin despre acest caz este faptul ca Dumitru Martin, prin firma Polaris M Holding, avea contracte preferentiale cu SRI, SIE si Ministerul de Interne.

Site-ul Realitatea Bucuresti noteaza intr-un articol din 19 martie 2015 ca "una dintre institutiile publice care a semnat mai multe contracte cu Polaris M Holding este Serviciul de Informatii Extern (SIE).

Mai precis, SIE a atribuit, in perioada 2009- 2013, sase contracte pentru salubrizare in valoare totala de aproximativ 146.000 de lei.

De asemenea, si o unitate militara a Serviciului Roman de Informatii (SRI) a apelat la serviciile firmei de salubrizare Polaris M Holding.

In acest sens, au fost atribuite trei contracte pentru colectarea si depozitarea deseurilor menajere, in valoare de aproximativ 97.000 de lei, atribuite intre 2008-2010.

In ceea ce priveste acordarea contractelor respective, institutiile publice au ales procedura negocierii fara publicarea unui anunt de participare in SEAP. Cu alte cuvinte, Polaris M Holding a fost singura firma chemata.

Desi este vorba despre contracte banale de curatenie, SIE si SRI au precizat ca au ales procedura negocierii pe motiv ca «serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate» sau ca «serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice»."

De asemenea, ziarul Observator de Constanta, in articolul "Polaris aduna gunoiul si la hotelul SRI", relateaza ca "Unitatea Militara 0461 Bucuresti, adica Serviciul Roman de Informatii, nu colaboreaza decat cu Polaris M Holding, in cazul eliminarii deseurilor menajare si igienizarii.

Autoritatea contractanta a demarat o procedura de achizitii publice pentru salubritatea Hotelului Neptun din Mamaia, unde se cazeaza «baietii cu ochi albastri», si a încheiat un acord-cadru prin negociere fara anunt de participare, deoarece serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate. Acesta este chiar Polaris M Holding, care va primi 87.271,94 lei, T.V.A. inclus.

Aceeasi firma se ocupa de colectarea gunoiului menajer si in hotelurile Ministerului de Interne: Meridian, din statiunea Mamaia, Diana, din Saturn, si Piersicul, din Neptun. in acest caz, Polaris primeste aproximativ 90.000 de lei."

Polaris, profituri uriase

Potrivit bilanturilor fiscale depuse la Ministerul Finantelor, firma Polaris a inregistrat castiguri uriase in ultimii ani, relateaza Realitatea Bucuresti

"In 2013, Polaris M Holding a avut un profit de aproximativ 17,4 milioane de euro, iar in 2012 – de 11,8 milioane de lei.
De asemenea, SRL-ul a inregistrat, in 2010 si 2011, profituri de aproximativ 25,1 milioane de lei
", a afirma in articolul citat.

FBI a tinut ascunsa investigatia de autoritatile romane

In documentul de acuzare prezentat instantei si in baza caruia s-a cerut mandatul de arestare pe numele lui Dumitru Martin, agentul FBI Matthew Young, specialist in combaterea infractiunilor de coruptie, a relatat investigatia desfasurata pe durata a 17 luni care a condus la arestarea lui Dimitru Martin, pe data de 1 decembrie.

Lectura atenta a documentului scoate in evidenta ca agentii FBI nu au colaborat cu oficialii romani in aceasta ancheta. Mai mult, in document chiar se relateaza ca din cauza unor evenimente din Romania pe perioada lunii martie 2015, acestea "au amanat, apoi prevenit ca Dumitru Martin sau reprezentanti ai firmei Polaris sa particile la intalnirea programata pentru a semna contractul si plati mita Comandantului".

Documentul relateaza ca reprezentantul FBI din Bucuresti l-a informat pe agentul Young ca firma Polaris a fost contactata de oficialii romani intr-o ancheta de coruptie. Reprezentantul de la Bucuresti sugera intr-un raport ca familia Martin avea temeri sa continue contractul cu oficialul american dat fiind ancheta de coruptie care avea loc in Romania.

Ancheta la care s-a facut referire in documentul FBI a fost ancheta pornita de DNA impotriva lui Radu Mazare pe data de 16 martie 2015, in care acesta era acuzat, printre altele, ca "in perioada 2008-2014, inculpatul Mazare Radu Stefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comerciala, peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului".

In urma acestei anchete DNA si a faptului ca Dumitru Martin nu s-a putut deplasa la intalnirea cu agentii FBI, contractul care trebuia sa ii fie acordat a fost dat altcuiva iar agentii FBI au fost nevoiti sa creeze un nou scenariu ca sa-l poata prinde pe Martin.

Tot pe data de 9 decembrie 2015, cand in Sacramento se discuta eliberarea pe cautiune a lui Dumitru Martin, la Bucuresti DNA a trimis in judecata dosarul care-l avea ca inculpat pe Mazare si firma Polaris.

De remarcat ca, desi prejudiciul este imens, toti inculpatii din acest dosar au fost trimisi in judecata "sub control judiciar".

Ramane de vazut daca inculpatul Dumitru Martin va pleda ca vinovat pentru dare de mita in fata curtii federale americane din Sacramento, sau va prefera sa fie judecat in cadrul unui proces cu jurati.

Cei interesati pot citi integral document FBI al acuzatii aici: US vs Dumitru Martin.