Mesaj Casa Alba: intarirea statului de drept - esential pentru securitatea Romaniei

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
09/29/2015

Casa Alba a dat publicitatii urmatorul comunicat dupa intalnirea dintre Vicepresedintele Joe Biden si Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, pe data de 28 septembrie:

 

Mesajul Casei Albe dupa intalnirea Vicepresedintelui Biden cu Presedintele Iohannis

Vicepresedintele Biden s-a intalnit astazi cu Presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

Cei doi lideri au discutat despre relatiile bilaterale, securitatea europeana, anti-coruptie, securitate energetica si criza europeana a emigrantilor.

Liderii au discutat despre modalitatile de consolidare a relatiilor bilaterale in sfera securitatii, politicii si economiei, precum si despre contributiile importante ale Romaniei la eforturile de securitate ale NATO, inclusiv sprijinul dat misiunii "Resolute Support" din Afganistan si gazduirea scutului antiracheta de la Deveselu, care va deveni operational spre finele acestui an.

Vicepresedintele a salutat sprijinul Presedintelui Iohannis pentru anticoruptie si statul de drept ca mijloace de consolidare a securitatii nationale, atragere a mai multor investitii si stimulare a cresterii economice. 

In cele din urma, cei doi lideri au discutat despre importanta unei abordari europene unitare, atat in ceea ce priveste securitatea energetica, cat si in actuala criza a migratiei.

 

"Faptul ca si de la nivelul Casei Albe se scoate in evidenta importanta consolidarii `statului de drept' in Romania este un semnal clar pentru toate institutiile din Romania. Anticoruptia este o componenta a unui stat de drept functional. Un stat de drept puternic include, insa, si o justitie independenta, respectarea libertatii presei, transparenta in actul guvernarii, aspecte unde mai sunt inca de facut progrese in Romania", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Romanian Community Coalition, alaturi de alte organizatii de marca ale comunitatii romano-americane au trimis Vicepresedintelui Joe Biden o scrisoare pe 26 septembrie in care i-au solicitat sa-l sprijine pe Presedintele Iohannis in intarirea statului de drept in Romania.

"Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania", i-au cerut romanii-americani lui Joe Biden.

Reactia romanilor-americani a venit dupa ce au exista atacuri la libertatea presei, precum interventia ministrului de interne si vicepremier Gabriel Oprea, care a facut presiuni asupra conducerii TVR, pentru a nu fi difuzate stirile in care se vorbea despre plagiatul sau.

 

Includerea "statului de drept" reprezinta o nuantare de limbaj a Statelor Unite atunci cand vorbesc despre justitia din Romania. De cateva luni, de exemplu, Ambasada SUA la Bucuresti vorbeste mai putin despre "anticoruptie" si tot mai mult despre "stat de drept", sprijinirea "independentei justitiei", anchetele sa se faca profesionist iar acuzatii sa aiba parte de "due process", adica in anchete sa se respectat atat toate procedurile cat si drepturile celor inculpati.

O analiza mai detaliata despre schimbarea de limbaj a SUA fata de situatia justiei din Romania poate fi gasita la adresa: Chris Terhes: "Constat o schimbare de ton a Statelor Unite atunci cand vine vorba despre anticoruptie si justitie".

Romanian Community Coalition a atras atentia inca din luna martie ca SUA reevalueaza justitia din Romania.

Intr-un discurs tinut in fata romanilor din New York, Presedintele Iohannis a facut un apel romanilor-americani sa fie "emisari ai culturii americane in Romania, iar cand spun „cultura americana” ma refer la „cultura domniei legii” – rule of law".

"Imi doresc ca Romania sa devina un exemplu de democratie si de functionare corecta a institutiilor publice, de care sa fiti mandri. Cu cat vom intari mai mult institutiile si mecanismele democratice, cu atat va creste prestigiul Romaniei in lume. Iar voi puteti sa fiti o parte insemnata a acestei transformari", a spus Presedintele Iohannis.

"Il asiguram pe aceasta cale pe Presedintele Iohannis si pe toti romanii din tara ca ne vom implica si mai mult in intarirea stautlui de drept, protejarea independentei justitiei, apararea libertatii presei si alte aspecte ce tin de buna functionare a statului de drept in Romania", a spus Chris Terhes.

Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Romanian Community Coalition", este cea mai larga organizatie a romanilor-americani infiintata cu scopul de a da o voce comunitatii romano-americane, precum si a sprijini statul de drept, transparenta si respectarea drepturilor omului in Romania.

 

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/09/29/readout-vice-presidents-meeting-romanian-president-klaus-iohannis

 


Readout of the Vice President’s Meeting with Romanian President Klaus Iohannis

Vice President Biden met today with Romanian President Klaus Iohannis. 

The two leaders discussed bilateral relations, European security, anti-corruption, energy security, and the European migration crisis. 

The leaders discussed ways to strengthen bilateral relations in the security, political, and economic spheres, as well as Romania’s important contributions to NATO security efforts, including its support for the Resolute Support Mission in Afghanistan and the hosting of a missile defense site at Deveselu, which will become operational later this year. 

The Vice President welcomed President Iohannis’ focus on anti-corruption efforts and rule of law as a means to strengthen national security and promote greater investment and economic growth. 

Finally, the two leaders discussed the importance of having a unified European approach to both energy security and the current migration crisis.