Romanii din SUA sprijina Alianta Medicilor sa nu se legalizeze spaga data de pacient medicului

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
09/04/2015

In urma apelului Aliantei Medicilor adresat diasporei de a sustine demersurile medicilor de a nu se legaliza spaga data de pacient medicului, ci salarii decente pentru medici si modernizarea sistemului medical, comunitatea romano-americana a raspuns cu scrisoarea de mai jos. Scrisoarea a fost sustinuta de cele mai proeminente organizatii romano-americane, de marea majoritate a presei de limba romana din Statele Unite, grupuri pe Facebook si de lideri religios.

"Aceasta este una dintre cele mai mari coalizari din ultima perioada a disporei romano-americane pentru a sustine o initiativa in Romania", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

"Incepand din acest week-end vom incepe sa anuntam in comunitati ca lumea sa isi contacteze familiile din tara sa le explice ce se intampla cu sistemul medical din Romania. Este de neconceput sa-i tii pe medici cu salarii de mizerie dar sa legalizezi spaga pe care le-o dau pacientii. In nici o tara civilizata medicii nu primesc spaga, ci se bucura de salarii dupa responsabilitate. In alta ordine de idei, activitatea recenta a DNA, care a prins in flagrant doi lideri din sistemul medical luand spaga, arata ca in sistemul medical exista multa risipa si daca se face curatenie se pot gasi bani atat pentru salariile medicilor cat si pentru modernizarea spitalelor", a concluzionat Terhes.

Acest demers a fost initiat de Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", organizatie creata cu scopul de a da o voce comunitatii romanesti din Statele Unite, a ajuta la intarirea relatiei dintre Romania si SUA, si de a sustine statul de drept in Romania.

 

4 septembrie 2015

Stimate cadre medicale coalizate in Alianta Medicilor,

Foarte multi romani din Statele Unite au privit cu entuziasm initiativa dumneavoastra pornita pe internet prin care v-ati aliat pentru a cere modernizarea sistemul medical, a va opune legalizarii spagilor si a cere salarii dupa merit.

Voi, medicii, sunteti categoria sociala care ani de zile nu si-a facut vocea auzita in societatea romaneasca motiv pentru care a fost ignorata de toti decidentii politici. Cu totii avem familii acasa si suntem profund ingrijorati de numarul alarmant de cadre medicale care parasesc Romania din cauza slabei salarizari si a conditiilor mizere din spitale.

Realitatea “plicului” este efectul deciziilor politice luate in ultimii 26 de ani, care a pasat pe umerii pacientilor sustinerea prin mita a unui sistem medical bolnav si risipitor. Aceasta realitate, insa, costisitoare tocmai pentru pacientii in nevoi, v-a adus in situatia in care sa fiti mai detestati ca politicienii iar profesia de medic sa fie asociata cu cea de spagar.

A sosit timpul sa va ridicati din genunchi si sa va recastigati demnitatea. Refuzul dumneavoastra de a accepta legalizarea spagilor a salvat imaginea intregii bresle medicale si a dat speranta multora ca lucrurile se pot schimba in bine in sistemul medical romanesc.

Prin actiunea dumneavoastra temerara ati pornit un proces al schimbarii din interior a unui sistem, exemplu ce poate fi preluat si de alte categorii sociale.

In ceea ce ne priveste pe noi, va asiguram de intregul sprijin moral si logistic pentru a va face mesajul cunoscut nu doar familiilor noastre din Romania, dar si oficialilor americani.

Legalizarea spagii indiferent de forma este de neacceptat si vom intreprinde absolut toate demersurile pentru a ne asigura ca acest lucru nu se va intampla. Ca medici trebuie sa fiti platiti exemplar pentru serviciile medicale pe care le oferiti, iar pacientii sa nu mai fie pusi in pozitia ingradata sa umble cu “plicurile” prin spitale.

E timpul sa se ajunga la normalitate, umanitate, transparenta si integritate in sistemul medical romanesc, iar medicii sa isi recastige statutul pe care-l merita in societatea romaneasca.

Va felicitam inca odata pentru aceasta initiativa, va uram succes in actiunea pe care ati inceput-o si va reasiguram de intregul nostru sprijin.

Organizatii:
Chris Terhes – Romanian Community Coalition
Marian Petruta – North Americam Romanian Press Association
Gina Dobbs – Romanian Greek-Catholic Association
Neculai Popa – Consiliul Romano-American
Ady Simion – President, “Romani in Los Angeles”
Simona Botezan – "Miorita USA" Cultural Association, Sacramento, California
Simona Bonica – Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO), Niles, IL

Mass Media
Steven Bonica – Editor-in-chief, Romanian Tribune Newspaper, Chicago, IL
Dwight Luchian – Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Vera Luchian – Patton – Editor Clipa Magazine
Viorel Nicula – Director “Miorita” USA Newspaper, Sacramento, California
Lucian Oprea – Publisher, Gandacul de Colorado Newspaper
Ioan Ciorba – Director, Romanian Times Newspaper, Portland, OR
Mircea Visan – Radio Ro Michigan
Ioan Ciorba – Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon
Grigore Culian – Director New York Magazin, New York
Raul Dudnic – Romanii TV Canada

Grupuri pe Facebook & site-uri
Adrian Bogdan – Grup "Romani in USA – East Coast"
Daniel Suciu – Grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles"
Marius Grunstain – Grup "Romani in California"
Ciprian Caprar – Romani la Los Angeles

Lideri religiosi
Pr. Calin Tamiian – Misiunea greco-catolica "St. Ioan Evanghelistul", Oxnard, California
Pr. Dr. Petru Stinea – Greek-Catholic community, Cleveland, Ohio
Pr. Radu Titotean – Greek-Catholic community, New York
Pr. Gabriel Didita – Newburgh, Indiana
Pr. Michael Kirila – Mesa, Arizona
Pr. Cristian Laslo – Biserica greco-catolica "Sf. Maria", Deaborn, Michigan

Altii
Prof. Univ. Muscutariu, Ioan – Cleveland, Ohio
Prof. Dr. Nicholas Dima – Arizona (a lucrat pentru Radio Vocea Americii)
Dr. Cristina Barba – Tustin, California