Escadrila de avioane F-15 a Garzii Nationale din Oregon va apara cerul Romaniei

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
06/29/2015

Peste 200 de militari americani ai Garzii Nationale aeriene a statului Oregon au participat pe data de 26 iunie 2015 la o ceremonie condusa de guvernatorul statului inainte de a fi dislocati in Romania, informeaza KPTV.

Militarii americani din Oregon, parte a unitatii "142th Fighter Wing", vor fi dislocati in Romania din iulie pana in octombrie 2015 ca parte a programului "Operation Atlantic Resolve". Acest program, sustinut de catre Statele Unite, a fost instituit ca semn de solidaritate si sprijin pentru tarile membre NATO din Estul Europei in fata noilor tendinte agresive si hegemonice ale Rusiei in regiune.

Alaturi de Kate Brown, guvernatorului statului, la cereremonia organizata la baza aeriana a Garzii Natioanale din Oregon a participat si Senatorul Alan Olson, Generalul-maior Daniel Hokanson, precum si alti oficiali militari americani.

Escadrila dislocata din Oregon in Romania va include avioane de lupta F-15 si echipament de sprijin pentru fortele aeriene americane deja prezente in Europa.

Militarii americani se vor antrena cu aliatii NATO pentru a incuraja cooperarea si intari interoperativitatea dintre unitati, precum si a ajuta la mentinerea stabilitatii in Europa.

Aceasta va fi cea mai mare dislocare de trupe a unitatii "142th Fighter Wing" in Estul Europei.

Membri ai acestei unitati au mai fost prezenti recent in Romania, cand au ajutat la renovarea spitalului din Mangalia. Pentru referinta a se vedea articolele: Civil engineers deploy to renovate Romanian medical clinic si From East to West: Angels on a Wing.

Unitatea "142th Fighter Wing", compusa din peste 1000 de piloti, pazeste 24 de ore pe zi cerul Pacificului de Nordvest, din nordul Californiei pana la granita cu Canada.

"Misiunea noastra este de a oferi unitati de neegalat si gata de misiune in orice clipa pentru a sustine superioritatea aeriana pe timp de lupta, iar pe timp de pace sa fim gata oricand si oriunde in serviciul natiunii, statului si comunitatii noastre", se spune in descrierea unitatii.

Garda nationala a fiecarui stat American nu este compusa din militari activi, ci din rezervisti sau persoane care au deja un loc de munca, familii sau sunt la scoala.

"Multi dintre militarii americani care vor fi dislocati acum in Romania isi lasa in spate familiile, locurile de munca si scoala sa apere Romania din aer impotriva unei potentiale agresiuni rusesti. Le multumim pe aceasta cale militarilor americani si familiilor lor pentru sacrificiul pe care-l fac sa pazeasca Romania", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition din Statele Unite.