Declaratie a romanilor-americani citita in plenul Camerei Deputatilor

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
11/27/2014

Deputatul de diaspora Mircea Lubanovici a citit in plenul Camerei Deputatilor, pe data de 25 noiembrie, o declaratie din partea romanilor americani organizati in Romanian Community Coalition unde acestia, dupa ce au explicat votul diasporei din 16 noiembrie, le solicita parlamentarilor sa profite "de timpul ramas pana la urmatoarele alegeri sa imbunatatiti viata romanilor, altfel vom alege alti reprezentanti care sa o faca".

Semnatarii scrisorii explica ca principalii vinovati de votul din 16 noiembrie sunt politicienii care, prin “deciziile proaste”, i-au facut pe foarte multi romani sa plece in "tari democratice unde am invatat cum functioneaza democratia, cum este sa traiesti intr-o tara care-ti ofera oportunitatea sa prosperi. Am invatat ce inseamna toleranta si respect."

"O astfel de tara ne dorim si in Romania. O Romanie democratica, fara coruptie, care ofera oportunitati romanilor sa ramana in tara, iar celor de afara sa se intoarca. O Romanie in care sa avem toata familia impreuna, sa muncim si sa traim decent fara grija zilei de maine. O Romanie in care copiii sa invete in scoli moderne si bolnavii sa fie tratati in spitale performante!", afirma acestia.

Tot in diaspora "am inteles puterea votului. Cel mai mare castig pentru Romania este ca romanii din tara au inteles acum cata putere sta in mana lor atunci cand ies la vot in numar mare".

Romanii-americani au spus ca "votul acesta a fost un vot impotriva unei clase politice arogante, dispretuitoare si nepasatoare fata de romani", precum si "impotriva modului umilitor in care ne tratati bunicii si parintii oferindu-le pomeni electorale in preziua votului. […] Votul acesta a aratat ca romanii vor ca tara lor sa nu se duca inapoi spre est, spre Rusia si China, ci sa-si continue directia vestica."

Votul din 16 noiembrie "a fost un vot impotriva modului manipulator si injositor in care politicul s-a folosit de Biserica si de religie in aceste alegeri. Nu-i mai invrajbiti pe romani pe motive religioase, ci folositi-va fiecare de religia proprie sa fiti mai buni si mai drepti", au spus romanii-americani.

Nu in ultimul rand, "votul din 16 noiembrie a fost un prim semnal ca romanii vor o clasa politica reinnoita!"

Romanii-americani si-au incheiat declaratia solicitand introducerea de urgenta a legii votului prin corespondenta si a votului electronic, precum si ca "toate cererile de arestare preventiva sa primeasca aviz favorabil in cel mai scurt timp posibil".

"Ne dorim sa fie cat mai multi romani care sa ne urmeze exemplul si sa scrie parlamentarilor care-i reprezinta despre problemele care-i preocupa", a spus Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei",  este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite infiintata cu scopul de a oferi o voce comunitatii romanesti si de a sprijini lupta impotriva coruptiei din Romania.

 

Pentru referinta, prezentam integral textul declaratiei asa cum a fost citita in plenul Camerei de Deputatul Mircea Lubanovici:

 

"Iata ca de data aceasta, doamnelor si domnilor parlamentari, folosind o practica invatata in sistemul american, romanii din diaspora, se adreseaza dumneavoastra prin mine (reprezentantul lor in Camera Deputatilor) pentru a va transmite acest mesaj:

«Stim ca unii sunteti surprinsi ca ati castigat, iar altii ca ati pierdut alegerile prezidentiale din 16 noiembrie 2014. Casele de pariuri, analistii cumparati, televiziunile si ziarele obediente stabilisera deja castigatorul si invinsul. Poporul insa a aratat ca este suveran si a decis altfel.

Responsabili de acest rezultat sunteti dumneavoastra, politicienii. Prin deciziile proaste pe care le-ati luat in ultimii 25 de ani ne-ati facut pe multi, pe foarte multi, sa plecam din Romania si sa ne luam lumea in cap. Am ajuns, astfel, in tari democratice unde am invatat cum functioneaza democratia, cum este sa traiesti intr-o tara care-ti ofera oportunitatea sa prosperi. Am invatat ce inseamna toleranta si respect.

O astfel de tara ne dorim si in Romania. O Romanie democratica, fara coruptie, care ofera oportunitati romanilor sa ramana in tara, iar celor de afara sa se intoarca. O Romanie in care sa avem toata familia impreuna, sa muncim si sa traim decent fara grija zilei de maine. O Romanie in care copiii sa invete in scoli moderne si bolnavii sa fie tratati in spitale performante!

Tot aici am inteles puterea votului. Cel mai mare castig pentru Romania este ca romanii din tara au inteles acum cata putere sta in mana lor atunci cand ies la vot in numar mare.

Votul acesta a fost un vot impotriva unei clase politice arogante, dispretuitoare si nepasatoare fata de romani. Modul in care au fost tratati romanii din Vestul Europei a fost degradant atat pentru ei ca oameni, cat si pentru noi ca tara. Cei responsabili trebuie sa raspunda pentru faptul ca au umilit o natiune intreaga.

Votul acesta a fost un vot impotriva modului umilitor in care ne tratati bunicii si parintii oferindu-le pomeni electorale in preziua votului. Este degradant pentru ei si sfidator pentru noi. Dupa ce voi le furati votul tot noi din afara trebuie sa le trimitem bani sa poata trai decent intr-o Romanie cu preturi europene dar cu salarii si pensii mizere. Între pomana voastra si telefonul nostru din ziua votului, cu siguranta ca romanii ne vor asculta pe noi cu cine sa voteze. Vrem ca parintii si bunicii nostri sa traiasca intr-o Romanie unde sa aiba pensii si salarii decente astfel incat sa isi poata cumpara ce doresc.

Votul acesta a aratat ca romanii vor ca tara lor sa nu se duca inapoi spre est, spre Rusia si China, ci sa-si continue directia vestica. Modele politice chinezesti, marxiste si maoiste sunt straine de poporul roman!

Votul de duminica trecuta a aratat ca romanii sunt preocupati de securitatea Romaniei. Opriti-va de la a mai face afirmatii ofensatoare la adresa partenerilor occidentali si de a actiona intr-un mod care sa sperie intreaga lume civilizata, cum s-a intamplat in “martea neagra”.

A fost un vot impotriva modului manipulator si injositor in care politicul s-a folosit de Biserica si de religie in aceste alegeri. Nu-i mai invrajbiti pe romani pe motive religioase, ci folositi-va fiecare de religia proprie sa fiti mai buni si mai drepti, prin actiunile dumneavoastra sa aduceti imbunatatiri legilor tarii noastre.

Votul din 16 noiembrie a fost un prim semnal ca romanii vor o clasa politica reinnoita!

Profitati de timpul ramas pana la urmatoarele alegeri sa imbunatatiti viata romanilor, altfel vom alege alti reprezentanti care sa o faca! Si nu ne mai atacati cu slogane similare celor din anii ’90 pentru ca s-a constatat ca sunt ineficiente. Indiferent ca suntem in tara sau in diaspora, cu totii suntem romani si ne dorim o Romanie prospera si fara coruptie.

Va solicitam, in incheiere, sa introduceti de urgenta legea votului prin corespondenta si a votului electronic, pentru a nu mai fi nevoiti sa conducem sute de kilometri pentru a ne exprima votul!

Apreciem faptul ca ati respins legea amnistiei si gratierii si ne asteptam ca de aici incolo toate cererile de arestare preventiva sa primeasca aviz favorabil in cel mai scurt timp posibil.»

Am prezentat in fata dumneavoastra, stimati colegi, aceasta declaratie politica pe care am primit-o de la constituantii mei din Statele Unite, membri ai grupului intitulat: “Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, in numele carora semneaza: Pr. Cristian Terhes – Presedinte Romanian Community Coalition.

Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe toti romanii oriunde s-ar afla ei.

Mircea Lubanovici – Deputat Colegiul 3 Diaspora
25.11.2014"

Sursa: http://www.lubanovici.us/pentru-ca-romania-sa-creasca-vocea-diasporei-trebuie-ascultata/

###