Interviu cu Don Lothrop: America se angajeaza sa apere Romania de rusi. Romanii sa se implice mai mult

Share acest articol pe pagina ta de Facebook
10/30/2014

Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, i-a solicitat un interviu lui Don Lothrop, presedintele Fundatiei RomaniaOne, in care l-am rugat sa explice mesajul din clip-ul de mai jos in care cheama romanii la vot si cum vede el  anumite realitati legate de Romania.

Don este un iubitor al Romaniei si fondator al Fundatiei RomaniaOne, "o platforma menita sa imputerniceasca societatea civila, una care sa dea glas oricarei idei menite sa imbunatateasca ceva in comunitatea, orasul sau natiunea in care traim".

Subiectele abordate in interviu includ prezenta militara americana in Romania, pericolul rusesc, coruptie, progresul democratic din Romania, implicarea diasporei si altele.

Urmariti mesajul sau video inainte sa cititi interviul.

Interviu realizat de pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei",  este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite infiintata cu scopul de a oferi o voce comunitatii romanesti si de a sprijini lupta impotriva coruptiei din Romania.

 

Pr. Chris: Buna Don, esti un om de afaceri american si un filantrop foarte activ in societatea civila din Romania. Cand ai vizitat Romania pentru prima data si unde ai auzit de ea?

Don: Am vizitat Romania pentru prima data in 2003 ca sa vizitez un orfelinat din Oradea. Am auzit despre orfelinat la un dineu informal in San Francisco.

Pr. Chris: Ai publicat recent un video de pe YouTube, care a devenit viral, indemnandu-i pe romani sa iasa la vot. Am observat de doua ori ca, atunci cand ai vorbit despre poporul roman, ai spus "noi". Te consideri roman?

Don: Romanii imi spun mereu ca "tu iubesti Romania mai mult decat noi", deci intr-un fel ma simt roman. Dar, intr-un sens mai concret, 26 de familii de americani au avut suficienta incredere in mine cat sa investeasca intr-o serie de proiecte imobiliare din Romania. Cand aceste proiecte au fost amenintate de exploatari forestiere ilegale, literalmente am intrat in pielea fiecarui roman. Visul meu si investitia mea au fost distruse de sistem, care era putred pana in profunzime. Mai degraba, insa, decat sa parasesc tara din cauza coruptiei, m-am ambitionat sa demonstrez modul in care coruptia poate fi invinsa. Si din nou prietenii mei romani mi-au spus "tu iubesti Romania mai mult decat mine. Eu vreau doar sa-mi iau familia si sa plec."

Pr. Chris: L-ai citat pe presedintele Obama, care a spus intr-o vizita in Polonia: "Acum si pentru totdeauna libertatea voastra este a noastra. Romania nu va fi niciodata singura." Sunt cuvinte foarte puternice. Cum interpretezi aceste cuvinte ale presedintelui Obama pentru poporul roman?

Don: Interpretarea este simpla. America se angajeaza sa apere Romania de rusi. Avem deja in Romania multe echipamente militare foarte sofisticate, inclusiv rachete. America este aici pentru un motiv - conducerea armatei noastre are incredere si respecta conducerea armatei romane in urma relatiilor construite in ultimii zece ani in Irak si Afganistan.

Cred ca sunt foarte relevante comparatiile cu Coreea de Sud si Taiwan. Acestea sunt acum singurele democratii liberale adevarate in Asia. Iar asta a venit dintr-o temere foarte serioasa de ocupatie din partea chinezilor, japonezilor si rusilor. Prezenta americana a sprijinit aceste tari sa-si construiasca sisteme de auto-guvernare pentru prima data in istorie. Nu au copiat modelul american, dar au adoptat principiile si institutiile care ii fac pe oameni sa-si doreasca sa ramana si sa-si urmeze visul acasa, mai degraba decat sa paraseasca tara. Democratia este despre crearea de institutii care motiveaza oamenii sa fie tot ce pot fi ei, sa-si atinga potentialul.

Pr. Chris: In urma cu putin timp Marina SUA a preluat controlul bazei romanesti de la Deveselu ca sa instaleze scutul anti-racheta. Ce inseamna acest lucru pentru Romania si pentru regiune?

Don: Aceasta inseamna ca Armata romana si cea americana iau foarte in serios amenintarea rusa. Si inseamna ca America aduce echipament foarte scump si sofisticat in aceasta baza.

Majoritatea romanilor nu constientizeaza amenintarea rusa. Cu toate problemele din Irak, Siria, Afganistan ... America nu-si doreste sa cheltuiasca mai multi bani si sa-si mareasca armata.

America deschide o baza in Romania pentru ca Serviciile de informatii spun ca Rusia vrea inapoi tot ce a pierdut in 1989 si pentru ca, de fiecare data cand romanii descopera noi rezerve de petrol si gaze Romania produce si mai multe dureri de cap Rusiei.

Pr. Chris: Presedintele Obama a mai spus ceva romanilor: "Trebuie sa va faceti guvernul responsabil sa va ridice, nu sa va traga in jos." Acesta este un concept care nu e inteles de multi oameni din Romania. Ce pot face concret romanii din Romania ca sa-si traga guvernul la raspundere?

Don: Romanii trebuie sa inceteze sa creada ca doar in Romania politicienii sunt corupti. E cazul tuturor politicienilor pentru ca puterea corupe peste tot. In SUA, de exemplu, primarii din Detroit, New Orleans si Charlotte tocmai au fost trimisi la inchisoare. In toiul celui de-al doilea razboi mondial, Comisia Truman a descoperit 15 miliarde de dolari furati de la ministerul apararii, bani care au costat vietile a mii de soldati americani.

Daca cetatenii romani vor sa culeaga roadele democratiei, trebuie sa se implice in cartierele, orasele si viata publica a tarii lor. Trebuie sa invete legile, sa lucreze impreuna, sa gaseasca solutii bine gandite si sa faca totul public. Intunericul castiga intotdeauna atunci cand o persoana se lupta singura cu coruptia dintr-un birou cu usa inchisa.

Pr. Chris: Am vazut ca citesti Biblia in mod regulat. Gasim in Biblie exemplul lui Moise care a eliberat poporul evreu din robie. Dar povestea lui este interesanta. A trebuit sa fuga intai din Egipt intr-o alta tara - am putea spune diaspora -, a avut o revelatie personala a lui Dumnezeu acolo, a primit o misiune si apoi s-a intors pentru a-i spune poporului sau ca ar putea trai liber. Evreii care s-au nascut in sclavie nici macar nu concepeau ca ar putea trai o viata libera. Cum vezi rolul romanilor din diaspora de a aduce o schimbare reala si, de ce nu, libertatea in Romania?

Don: Daca te uiti la filmul cu Potcoava de pe site-ul RomaniaOne, vei vedea ca diaspora este esentiala pentru construirea unei democratii. Chiar in Germania si Japonia imediat dupa Razboi, un rol major in construirea institutiilor democratice noi l-au avut nemtii si japonezii care au studiat in SUA si s-au intors. Deci implicarea diasporei este esentiala.

Am un respect imens pentru fiecare roman care a emigrat in Statele Unite, pentru ca stiu ce greu este sa te realizezi in aceasta tara. Este un sacrificiu imens.

Dar cred ca nu exista nimic mai satisfacator pentru un roman-american decat sa dea sens concret expresiei "Vin Americanii" si sa se implice acasa. Parteneriatul strategic intre Romania si Statele Unite semnat 2011 trebuie sa fie mai mult decat o bucata de hartie semnata de doi politicieni care nu mai sunt in functie. Acordul trebuie sa insemne mii de actiuni intretesute intre cetatenii obisnuiti din Romania si America.

Pr. Chris: Ai mentionat in film un lucru care poate trece neobservat: Viktor Orban vrea Transilvania inapoi. Orban este in foarte stransa relatie cu Putin, deci putem presupune ca Rusia il sprijina pe Orban sa emita pretentii asupra Transilvaniei. Cat de realist ti se pare acest scenariu? Ce pot face Statele Unite ale Americii pentru a ajuta Romania sa-si mentina integritatea si suveranitatea nationala?

Don: Nu am nici o idee despre ceea ce vorbesc Putin si Orban. Dar stiu ca oficialii americani sunt uluiti ca Orban viziteaza Romania ca sa spuna ca nu crede intr-o forma de guvernare care sa ofere tuturor cetatenilor drepturi egale, iar partidul maghiar din Romania declara ca doreste independenta.

Am auzit un roman spunand: "Nu-mi place politica si n-am incredere in niciun politician. Dar daca guvernul roman vrea sa taie toate padurile din Transilvania si sa lase alunecarile de teren sa distruga casele la inundatii, i-as cere domnului Orban sa ia Transilvania.”

Romania are nevoie disperata de un guvern care sa lucreze pentru oameni, nu un sindicat de crima organizata care deserveste nevoile a 300 de familii bogate.

Pr. Chris: Ai mentionat, de asemenea, ca cel mai mare dusman al Romaniei este "in interior. Suntem noi." Poti te rog sa detaliezi?

Don: Romanii cred ca sunt diferiti. Ca nu pot lucra in echipa, ca sunt singurii cu politicieni ticalosi, ca numai la ei sunt batrani la sate care voteaza altfel, ca sunt singurii unde biserica se amesteca in politica, ca sunt singurii cu oameni de afaceri corupti si ticalosi. Toate democratiile au aceleasi probleme. Trebuie sa gasim un numitor comun si sa ne unim in jurul lucrurilor cu care suntem de accord, si sa ne concentram asupra celor unde avem diferente. Daca 90% dintre romani nu au incredere in politicieni si 80% dintre tineri vor sa plece din tara, de ce e atat de greu sa se construiasca un nou partid politic cu oameni din afara clasei politice?

Uite ce s-a intamplat atunci cand doar 20.000 de romani au fost uniti pe tema Rosia Montana.

Imi plac romanii din multe motive. Cel mai mult pentru rezistenta lor. Secole de ocupatie straina, un genocid cultural intre 1948-1960, sinucidere economica intre 1970-1990, si furtul de la stat din 1990 pana cand DNA a inceput sa functioneze. Trecand prin toate aceste nenorociri, e de inteles ca in Romania oamenii inca se tem. Dar aceasta teama trece treptat odata cu schimbarea generatiilor de romani. Nu vad pic de frica la romanii de 20 de ani. Vad dezgustul si o stare de neliniste, de nerabdare sa schimbe realitatea in care traiesc.

Pr. Chris: Stiu ca vorbesti cu o multime de oameni de la Washington si din Congres. Cum se percepe faptul ca membrii Parlamentului roman fac scut in jurul politicienilor corupti?

Don: Nu cred ca multi din Washington stiu prea multe despre Romania. Pana cand Rusia nu a invadat Ucraina n-au avut niciun motiv sa le pese. Dar acolo unde merge armata americana, acolo vin si liderii din Congres si Washington. Si apoi mass-media din SUA.

Este treaba diasporei romanesti sa informeze Congresul. Trist, dar adevarat, daca iti pasa suficient de mult despre o problema importanta, atunci ar trebui sa fii dispus sa faci o donatie de 1.000 dolari pentru un membru din Congres. Daca strangi si niste prieteni, puteti aduna 10.000 de dolari cu care il puteti duce probabil chiar in Romania.

Sunt implicat intr-un think tank numit CEPA, Centrul pentru Politici si Analiza Europene. CEPA tocmai a publicat la Washington primul raport scris vreodata despre Romania - numit Romania la punctul de rascruce.  Persoane din toate institutiile publice americane citesc si devin interesate de Romania. Dar este nevoie de donatii in bani de la oameni pentru a finanta proiecte pentru think-tankuri.

Dupa cum spune Biblia, "unde este comoara ta acolo este inima ta ". Daca vrei intr-adevar ca guvernul SUA sa acorde mai multa atentie Romaniei, atunci diaspora trebuie sa cheltuiasca niste bani.

Pr. Chris: Ai cerut ca romanii sa mearga la vot. De ce este important votul lor?

Don: Nu putem schimba realitatea politica daca nu votam. Nu-mi plac niciodata candidatii de pe buletinul de vot in SUA, si totusi votez. Nu votez pentru o persoana, votez probleme si principii. Data fiind toata coruptia din Parlamentul Romaniei, ar trebui sa avem mereu un presedinte independent de partidul cu majoritate in Parlament.

Pr. Chris: Stii, multi spun ca un singur vot nu schimba nimic. Sau ca nu ar trebui sa voteze pentru un candidat fara sanse. Cum comentezi aceste afirmatii?

Don: Daca nu votezi, sa nu te plangi ca toate bogatiile din Romania sunt furate si americanii pleacea.

In primul tur de scrutin, toata lumea ar trebui sa voteze pentru cine le place. Banuiesc ca vor exista candidati care vor produce mari surprize in aceste alegeri si care vor forma partide noi, independente dupa alegeri.

Pr. Chris: Ce schimbari ar trebui sa se intample in Romania ca sa poata investi mai multe companii americane si sa creeze locuri de munca acolo?

Don: Romanii sa ceara mai putina coruptie. Romanii sa se implice mai mult. Cel mai descurajator lucru pentru companiile americane este sentimentul ca numai ele incearca sa combata coruptia. Ele spun "unde sunt romanii". Rosia Montana a schimbat acest lucru si ma astept la mult mai mult activism civic.

Pr. Chris: Sa vorbim despre doua scenarii. Cel mai bun caz: un candidat pro-american, pro-stat de drept castiga presedintia. Cel mai rau caz: castiga un candidat care sprijina coruptia si doreste sa schimbe directia tarii spre China si Rusia. Ce ar insemna asta pentru Romania, cum ar afecta relatia cu Statele Unite ale Americii si cum ar reactiona mediul de business?

Don: Indiferent de rezultat, Romania isi va pastra directia buna. Intrebarea este cat de repede vom trece la o economie care poate tripla nivelul veniturilor in toate sectoarele economiei (cum s-a intamplat in Coreea de Sud si Taiwan in al 4-lea deceniu al democratiilor lor tinere).

Intrebarea pentru liderii Romaniei este daca vor sa mearga cu vantul de la spate sau din fata. Stiu acest lucru. Nu este nimic rusesc in cultura romaneasca. Demonstratiile de la Rosia Montana au fost minore fata de ce s-ar intampla daca liderii romani vor sa mute Romania de pe directia America si Europa de Vest. Si poate ca acela este sutul in spate de care romanii au nevoie sa nu se mai planga si sa inceapa sa faca ceva.

Pr. Chris: Ai un mesaj pentru oamenii din Romania?

Don: Cred ca acest citat de la un om care cunostea Romania chiar mai bine decat mine spune totul. Seton Watson, fost ofiter de informatii britanic intre 1905-1945 si expert pe Imperiului Habsburgic, a spus: "Procesul de descompunere a mers mult mai departe in Romania decat in alte parti ale Europei de Est. Democratia nu poate inflori intr-o astfel de atmosfera… Perioada de tranzitie va fi lunga si sangeroasa, dar, cand se va intampla, marile energii si calitati ale poporului roman - al doilea cel mai numeros si, probabil, cei cu cele mai multe talente native din toata Europa de Est - ii vor asigura acea pozitie onorabila pe care nu a fost inca in masura sa o atinga."

Pr. Chris: Ai si un mesaj pentru romanii din diaspora, in special cea din Statele Unite ale Americii?

Don: Povestile cele mai grozave vin intotdeauna din cele mai neasteptate locuri. America nu a reusit de mai multe decenii sa sprijine o democratizare de succes.

Integrarea ta in America demonstreaza valorile similare pe le care impartasesc americanii si romanii.

Multe locuri nu sunt destinate pentru democratie, dar Romania este perfecta. Dupa decenii in care au fost calcati in picioare, amenintati, batjocoriti, mintiti... romanii au reusit sa construiasca unul din locurile cele mai bune de trait din Europa. Nicio tara nu este mai maleabila si pregatita pentru schimbare. RomaniaOne este aici pentru a va ajuta sa faceti acest lucru.

###